Konferens: Hållbar utveckling i Wikipedia

Idag genomförde vi den konferens vi sett fram emot under flera månader: Hållbar utveckling i Wikipedia. Vi var ett tjugotal personer från minst fem olika länder som kom till Naturhistoriska riksmuseet. Eftersom många av oss var engelsktalande fick vi ta allt på engelska.

Sophie Österberg började med att gå igenom hur Wikipedia fungerar och om Wikipedia zero. Jag fortsatte med att berätta hur jag som lärare kan använda Wikipedia i det nya skolparadigmet. Bland annat så har vi använt Wikipedia för att låta eleverna på Global profil skriva artiklar. Sophie som undervisade dem sa innan mitt föredrag att en av artiklarna våra elever gjorde, den om manlig omskärelse, hade setts av 18 000 personer sedan den publicerats. Sen fortsatte Oleg, som forskar på hållbar utveckling, och berättade om den organisation han varit med och skapat som heter ”Wake up call”. Det är en organisation som vill intressera ungdomar för hållbar utveckling.

Efter lunch började alla att skriva på artiklar eller på annat sätt arbeta med hållbar utveckling på Wikipedia. En grupp med 5 personer gick igenom och strukturerade upp huvudartikeln om hållbar utveckling i Svenska Wikipedia. De utgick bland annat från den engelska artikeln.

DSC_8663 DSC_8666

Sydafrikanerna passade på att lära sig hur Wikipedia fungerar så de skulle kunna introducera arbetet med det när de kommer hem. Just nu strejkar lärarna i Sydafrika för att de inte får några läroböcker. Med Wikipedias ”skapa bok” funktion går det att göra böcker som bara kostar pappers och kopieringskostnaden om man skall skriva ut dem. Läser man dem bara digitalt så kostar det inget förutom uppkopplingskostnaden. Tyvärr har inte Sydafrika Wikipedia zero än men det är en tidsfråga innan det när dit.

Vår spansklärare Patricia tittade på och jämförde vad det stod om hållbar utveckling i den spanska och engelska Wikipedia. I all språkundervisning kan man använda olika språkversioner och låta elever översätta olika artiklar.

En grupp tittade på vilka goda exempel på hållbar utveckling man kan lägga in i huvudartikeln.

DSC_8660

Paul, en av våra Ugandiska lärare, hade några dagar tidigare en idé om att man skulle kunna använda den lugandiska versionen av Wikipedia för att skriva om hur man kan utveckla byar i Uganda. Luganda är det språk som man huvudsakligen talar i kungariket Buganda. Buganda är ett av fem kungariken i Uganda. Han och Cathy, som är rektor på en av de tekniska skolorna i Entebbe, planerade hur man ska kunna använda den versionen av Wikipedia för byutveckling. Arild från SLU hjälpte till och berättade hur alla idéer skulle kunna sättas i verket genom artiklar, diskussioner och olika kategorier. Detta projekt känns mycket angeläget och kan om det växer få stor betydelse för befolkningen på landsbygden. Vi skulle också kunna använda det i undervisningen på Global profil.

En mycket inspirerad grupp lämnade Stockholm i skinande sol och åkte tillbaka till Kalmar på kvällen.

2 tankar på “Konferens: Hållbar utveckling i Wikipedia

  1. Pingback: Sustainable development on Wikipedia | Fication

  2. Pingback: Konferens: Hållbar utveckling i Wikipedia...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s