Historik

De intressen som har kommit att forma mitt liv började när jag var omkring tolv år i början av 70-talet.  En kväll när jag satt och tittade på TV programmet ”Vi i femman” fick jag höra en munspelstrio som hette ”Trio Chromondo” spela Mozarts ”Alla Turca”. Jag blev alldeles betagen av stycket och började gå igenom mina föräldrars skivsamling för att leta efter mer klassisk musik. Där kunde jag hitta Beethovens femma och många andra klassiska stycken som jag började lyssna på med stort intresse.

På den tiden brukade man om man var ung tapetsera sitt rums väggar med bilder på popstjärnor. Så hade även jag det i mitt rum. Där hängde Monkeys, Tages och Beatles. Men när jag nu blivit så intresserad av klassisk musik så ville jag även ha Beethoven, Mozart och Bach på väggen. Men dem fanns inte i Bildjournalen och de andra tidningarna där man fick popstjärnornas porträtt.

När jag på vinterlovet hälsade på min morfar uppe i Värmland så bad jag honom att rita av Beethoven. Min morfar var duktig på att rita och måla och hjälpte mig gärna. Jag hade hittat en bok med fina porträtt: ”Berömda musiker” av Henry och Dana Lee Thomas. När han satt och ritade tittade jag i hans bokhylla och hittade en annan bok i samma serie: ”Berömda målare”. Jag började att rita av Giottos proträtt.

Ungefär i den vevan hade jag sett Gunnar Brusewitz teckna fåglar ute i naturen i programmet ”Korsnäsgården” på TV. Det inslaget inspirerade mig att vilja börja teckna själv också.

Jag blev rätt så nöjd med mitt porträtt av Giotto och snart så hade jag fortsatt att rita av alla gamla kompositörer och målare själv. Nu trängdes Mickey Dolenz, Peter Tork, Tommy Blom och Svenne Hedlund med Beethoven, Mendelsohn, Mozart och Rubens på mitt rums väggar.

På den tiden läste jag Kalle Anka. På baksidan av tidningen fanns det ofta reklam för Åke Skiölds teckningskurs. ”Teckna med mig” uppmanade han Sveriges alla Kalle Anka läsare! Jag kände att jag gärna ville utveckla min tecknarförmåga och anmälde mig till kursen. En gång i månaden kom det hem ett brev där man lärde sig teckna olika saker. Ett av breven handlade om djur och fåglar. ”Att teckna fåglar är bra för bildminnet” skrev Åke Skiöld. Detta gjorde att jag följde med min vän Claes Svedlindh till Stjärnholmsviken utanför Oxelösund. Där fanns en stor skäggdopping koloni.

Några år tidigare hade jag haft ett av mina första naturminnen med just en skäggdopping. När jag var 8 år hade jag gett mig ut på en av mina första egna turer runt huset där jag bodde. Jag kom ner till Jogersösundet och där simmade ett par skäggdoppingar. Jag kommer ihåg att jag fascinerades av dess utseende och hur de dök och byggde på sitt bo.

När jag satt och ritade av skäggdoppingarna vid Stjärnholmsviken kände jag att jag ville veta mer om dem. När jag kom hem åkte jag till biblioteket och lånade böcker om skäggdoppingar och andra fåglar. Ju mer jag läste och lärde mig om fåglarna ju mer intresserad blev jag av att rita dem. Och när jag sedan fortsatte att åka ut och rita fler fåglar så ville jag lära mig mer och mer.

På detta sätt föddes mitt naturintresse. Det var teckningen via musiken som ledde mig in på biologin och naturvetenskapen. Jag visste redan i nian i högstadiet att jag ville bli biolog.Jag började läsa på biologlinjen nere i Lund. När jag hade en termin kvar på min biologexamen kom jag fram till att jag egentligen ville bli tecknare. Jag lyckades få ett uppdrag att illustrera ett par biologiböcker för gymnasiet. Det fortsatte med illustrationer till Krook – Almquists ”Svensk Flora” tills jag var färdig med tecknandet.

Efter att ha provat på ett antal olika yrken fick jag jobb på AmuGruppen i Kalmar där jag fick utveckla och genomföra miljöutbildningar. Ett av de största uppdragen var att göra en KY utbildning i miljö. Den fick heta ”Praktisk samhällsekologi” och genomfördes på Ekotopia i Aneyby under några år.

2003 skaffade jag mig den formella kompetensen som gymnasielärare på Högskolan i Kalmar och fick jobb på Stagneliusskolan direkt efter avslutad utbildning. Där har jag varit sedan dess.

Från 2013 har jag intresserat mig för hur den digitala utvecklingen kan utveckla lärandet och undervisningen. Jag blev projektledare för ”Den digitala naturkunskapen” som var ett utvecklingsprojekt som vi tog fram i vårt ämneslag i naturkunskap och har genom det projektet hittat nya vägar för mitt arbete.

De senaste tre åren har jag arbetat med ett forskningsprojekt om hur man kan arbeta med livsplaner i skolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s