Abstrakt – Visionsbaserat lärande

Högskolan i Kalmar

Institutionen för hälso- och beteendevetenskap

Arbetets art: Examensarbete 5 P

Praktisk pedagogisk påbyggnad 200

Titel: Visionsbaserat lärande

En didaktisk modell för att ge eleverna framtidsberedskap?

Författare: Dan Frendin

Handledare: Lars-Olof Valve

ABSTRAKT

I mitt arbete har jag från en KY utbildning i praktisk samhällsekologi tagit ut ett didaktiskt tänkande som jag kallar ”visionsbaserat lärande. Principerna för detta har jag använt på två kurser på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar; en på kursen miljökunskap (årskurs 2) och en på kursen miljöpolitik (årskurs 3). Jag har fått anpassa principerna till det kunskapsstoff som eleverna skulle gå igenom när jag påbörjade min praktik. I de olika kurserna har jag kunnat poängtera olika delar av vad som bör ingå i ett visionsbaserat lärande. Mitt ena syfte var att se om denna undervisning gett eleverna ökad framtidsberedskap. Det andra syftet var att undersöka hur skolan kan ge framtidsberedskap i stort.

En avslutande enkät visade att eleverna tog till sig undervisningen och att en majoritet tyckte att de fått en ökad framtidsberedskap. Denna hade de fått genom olika delar av innehållet undervisningen, insikter som undervisningen gett dem och genom att t.ex. lära sig ett arbetssätt eller sätt att tänka.

Skolan kan ge framtidsberedskap genom grundutbildning och genom att utveckla elevernas personlighet och att lära ut metoder och arbetssätt att bemöta vår speciella tid med den snabba förändringstakten, de stora ekonomiska, sociala och ekologiska problemen som finns.

Detta arbete undersökte framförallt ett arbetssätt inom den sistnämnda kategorin.

1 tanke på “Abstrakt – Visionsbaserat lärande

  1. Vilket storatrtat arbete Dan! Det ska bli intressant att mötas i sommar och dela erfarenheter! Jag har avkodat ett innovativt tänkande och dess beståndsdelar för att kunna användas av organisationer och bygga metoder som passar deras arbetsplats eller samarbeten. Tänknadet är just ett mötande av den omvärld vi har idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s