Att förbereda en elevresa

Idag hade vi föräldra- och informationsmöte för elever som skall åka med på våra resor till Uganda eller Sydafrika. Vi ville ha det samtidigt som våra gäster från dessa länder är hos oss så de får träffa dem och få möjlighet att ställa frågor direkt till dem.

Att åka med elever till en helt, för dem, ny kultur kräver förberedelser om det skall bli bra.

Våra elever måste först gå ett år på Global profil om de skall få följa med. I vårt nya upplägg har vi kursen ”etnicitet och kulturmöten” där de får tränga in i de begrepp de behöver för att förstå kulturmöten genom olika elevaktiva övningar. De får t.ex. leta ett ”case”, ett levnadsöde, som påverkats av migration. Genom att intervjua får de träna sin sociala förmåga, sin förmåga att ställa frågor och att använda levande människor som källor. De får se olika videos som t.ex. ”Elixir” som belyser begreppet ”etnicitet”.

Under sina grupparbeten lär de sig naturligtvis olika fakta om de områden de studerar och tränar sin analysförmåga samtidigt som de lär känna varandra och oss lärare.

Nu under våren låter vi eleverna leda olika seminarier utifrån serien ”Why poverty”. De får då sätta sig in i hur det är att lägga upp en lektion och att leda en diskussion. De får då en bra förberedelse för vad de kommer få möta när de kommer till våra utbildningssituationer nere i Afrika.

Innan de åker får de skriva på en överenskommelse där elevernas, lärarnas och föräldrarnas åtagande står skrivet. Denna överenskommelse skrivs sedan slutligen under av elev, föräldrar, lärare och programrektor.

Innan vi bestämmer vilka av eleverna som skall få åka till respektive land låter vi dem föreslå vilket land de helst vill åka till, om det är någon kompis det är viktigt för dem att de får åka med och om det är något annat skäl som avgör om de kan åka till det ena eller andra landet.

Sen gör vi lärare en uppdelning av vår stora grupp så varje resgrupp får en bra blandning av kön och skolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s