Case studier

Idag var vi i Törsbogården och Vissefjärda kyrkstallar på förmiddagen. Vi skulle tillsammans med våra gäster från Sydafrika och Uganda se hur vi levde i Sverige för ca 100 – 150 år sedan.

I kursen ”Etnicitet och kulturmöten”, som är den kurs som åk 2 eleverna läser när de kommer till Global profil, ingår det många mål som handlar om migration. Vårt syfte med dagen var att lägga grunden för ett antal case om den stora utflyttning som skedde från Sverige från 1850 – 1930. 1,3 miljoner.

Vi åkte därför vidare till Smålands museum i Växjö och utvandrarnas hus för att våra elever och gäster skulle få så mycket fakta som möjligt om denna tid och de människoöden som skapades då.

Det är väldigt intressant att under ett par veckor få lära känna sitt land och sin kultur genom två andra kulturers ögon.

Våra Ugandiska gäster kände igen mycket från sitt eget land i hur det var i Sverige för 100 år sedan. Våra sydafrikanska vänner är väldigt frågvisa och vill lära sig allt om det de ser. Alla dessa frågor och kommentarer gör att jag får en mycket mer fördjupad och nyanserad bild av mitt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s