Nu redovisar våra elever i det gamla systemet innan Gy11 det sk projektarbetet för sista gången. I det nya systemet så har det bytt namn till gymnasiearbete och att få godkänt på det är en förutsättning nästa år för att få behörighet till universitet och högskola. Projektarbetet i det gamla systemet räknas som ett vanligt ämne precis som andra ämnen.
Våra elever i Global profil fick igår redovisa för våra gäster från Uganda och Sydafrika. På det sättet fick de se vad våra elever arbetade med när de var nere i Afrika i höstas. Speciellt de sydafrikanska lärarna var hänförda av att vi låter eleverna arbeta på detta sättet i skolan. De ville ta med det till sina elever och låta dem göra något liknande även om det inte ingår i deras kursplaner. Att få in det i de nationella kursplanerna är ett långsiktigt jobb sa de.
Vilka ämnen hade de då valt? Här är en lista på det som avhandlades igår av våra elever i Global profil:
– ”Scatterlings of Africa” – om framtidsvisioner i Sydafrika och Sverige.
– Drömmar och framtidstro hos sydafrikanska och svenska ungdomar
– Hållbar utveckling i Sydafrika
– ”The Golden project” – livsfilosofiska citat från personer under resan.
– ”Vägen till lycka” – att lära sig älska sig själv.
– Om lycka i sydafrika
– Drömmar bland ungdomar i Uganda och Sverige
– Kvinnligt företagande i Uganda
– ”I think that every Swedish student eat at hotels every day” – den skeva bilden av lyckans Afrika
– Operation Purpose Uganda – Insamling till ett daghem i Entebbe, Uganda.
Imorgon får de som går på Stagneliusskolan möjlighet att berätta om sina projektarbeten för sina klasskompisar.
Sen skall vi lärare titta igenom deras rapporter noggrant och sätta betyg för sista gången enligt det gamla systemet med G, VG och MVG.
Våra ungdomar i Global profil har gjort fantastiska arbeten! De har ett stort socialt intresse och visar en stor människokärlek i sina alster.
Men det jag saknar och som jag inte mött någon gång sedan jag blev gymnasielärare 2003 är elever med ett genuint intresse för natur och miljö. När jag var gymnasieelev 1975 – 1978 var nästan en tredjedel av min klass fältbiologer. Vi var ute i naturen varenda helg och vi älskade naturen. Sådana ungdomar finns inte nu på den skolan som jag arbetar på. Möjligen hittar man några på de andra skolorna som har naturvetenskapsprogrammet. Men inga av de naturintresserade ungdomarna söker till Global profil. De få naturvetare som kommer från naturvetenskapsprogrammet är alla djupt intresserade av människor och inte några fältbiolog typer.
Ibland har jag känt en oro för det. Hur skall det gå om inte de som är unga nu förstår att hela vår mänsklighet är beroende av ekosystemen på jorden? Men jag tror att deras stora människointresse så småningom kommer att leda in dem på den vetskapen också. Jag har försökt att sätta frön för förståelse i alla fall. Det är kanske den viktigast uppgiften för ämnet naturkunskap att ge eleverna på de program som inte läser ämnet biologi?