Precis som skolan går igenom ett paradigmskifte gör också radion det. När jag var liten var ett radioprogram bara ett radioprogram. Nu är det också en hemsida, en blogg med foton och ofta även en facebooksida och ett twitterflöde.
Som lärare kan man ha mycket mer nytta av ett radioprogram nu än på den tiden radio bara var radio. Genom facebooksidan kan man följa det redaktionella arbetet som hos t.ex. Klotet. Det går att lyssna när som helst genom facebook. Genom att Klotet t.ex. sparar sina inslag och kategoriserar dem i ett arkiv är deras hemsida en hela tiden uppdaterad lärobok. Detta både för mitt behov av omvärldsbevakning och för elevernas inlärning om man vill använda något radioinslag som öppen lärresurs.
Här är klotets olika delar:
Klotets hemsida och blogg
Klotets facebook sida
Klotets twitter
Alla Sveriges Radios program verkar ha hemsidor men inte alla har facebooksidor. Metropols hemsida innehåller mycket material. Det finns arkiv, låtlista, möjlighet att önska en låt mm. Se här: Metropol.
Hur ett programs publikkontakter är beror säkert på vad för slags program det är och vilken målgrupp man har. Hur användbart materialet är för skolan varierar också. Här är några programs hemsidor:
Världshistorien:
Hemsida
Facebooksida
P3 Dokumentär:
Hemsida
Lundströms bok radio:
Hemsida
Här är några programs facebooksidor:
Studio ett
Vetenskapsradion
Kossornas planet
Din Gata
Yasmine El Rafie på Sveriges radio har skickat mig fler bra länkar att kolla in om man vill förstå hur Sveriges Radio jobbar nu.
Radio Sweden:
https://www.facebook.com/radiosweden
P3 dokumentär
https://www.facebook.com/P3dokumentar
(Inte så aktiv)
Lundströms bokradio arbetar genom att man bli vän med Marie Lundström på facebook. Det är något redaktionen valt, inte på vår inrådan.
https://www.facebook.com/P3dokumentar
Metropol finns här:
https://www.facebook.com/sverigesradiometropol
Tror de flesta finns på twitter också.