OER

OER betyder ”open educational resources” – öppna lärresurser. Det är allt det som finns ute på internet som man kan använda som ett ”läromedel”. Begreppet är väl känt internationellt men inte i Sverige. Därför kan jag rekommendera artikeln i Engelska Wikipedia om man skall få en bra grund för att förstå det: Open educational resources. Det är ganska symptomatiskt att det inte idag finns någon motsvarande artikel i svenska Wikipedia.

Unesco har arbetat med frågan sedan länge. Förra året togs en internationell deklaration  om OER:
Paris OER deklarationen

Denna vecka har det genomförts ett par viktiga arrangemang när det gäller OER. I måndags den 4 februari var det ett seminarie om digitala lärresurser på som SIS, SKL, DiU och VLM arrangerade. Här finns dokumentationen i form av videos och länkar:

Hur kan vi använda digitala lärrresurser i skolan?

En viktig sak som seminariet tog upp var det standardiseringsarbete som gjorts och som dagens efter lades ut på internet i form av en vägledning:

Standard för läroresurser

Seminariet har sammanfattats bra i Stefans Pålssons omvärldsbloggen:

Tekniska standarder gagnar pedagogisk utveckling.

I tisdags 5 februari var det ett webinarium som handlade om öppna lärresurser som OER Sverige anordnade. Där gick man igenom hur det nordiska samarbetet om OER framskridit i form av ”Nordic OER alliance” och man fick en bild av hur långt efter Sverige ligger i denna fråga. Internationellt är den stor men i Sverige vet man knappt vad OER är för något. Här finns en inspelning:

Open Education – global challanges

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s