Att undervisa med livsplaner i gymnasieskolan

Under läsåret 2017/2018 påbörjade jag mitt projekt att undersöka och utveckla hur man kan undervisa med hjälp av livsplaner. 

I mitt projekt lät jag eleverna i Naturkunskap 1b och 2 ta fram vilka livskategorier de har och lära sig att prioritera dem. Inom ramen för kursen naturkunskap 1b fick de skriva och utveckla tre allmänna livsplanekategorier för ungdomar i deras ålder: ”hälsa och välbefinnande”, ”socialt liv” och ”kärlekrelationen”. När man arbetar med livsplaner i undervisningen är det viktigt att man betonar för dem att man arbetar med allmänna möjliga optimala planer för ungdomar i deras ålder. Det blir tydligt när man använder dem i sex och samlevnadsundervisningen. Vill man ha hjälp med sin privata livsplan så skall man skaffa sig en mentor. Exempel på mentorer inom kategorien ”hälsa och välbefinnande” är skolsköterskan, läkaren, den personliga tränararen eller nutritionisten.

Men som lärare har vi också en roll som mentor när det gäller att hjälpa dem övergripande med sin skoltid.  Jag och min kollega, som var mentorer i åk 1, lät eleverna ta fram sina personliga livsplanekategorier inom följande områden: ”jobb och karriär” och ”skola och utbildning”

Eleverna uppskattade arbetet med livsplaner och alla sa vid läsårets slut att det var det viktigaste de lärt sig under första året på gymnasiet.

Jag har nu påbörjat ett arbete där jag utvecklar livsplanearbetet så att flera ämnen kan samarbeta inom olika kategorier som berör dem. I kategorin ”hälsa och välbefinnande” kan t.ex. ämnena naturkunskap, idrott och hälsa och psykologi bidra med olika delar.

Livsplanerna hjälper eleverna att förstå vad de skall ha kunskaperna till i deras i liv. Det hjälper eleverna att få motivation för sina studier och gör utbildningen relevant för dem.

 

Presentation på Slideshare om mitt utvecklingsarbete: 

https://www.slideshare.net/danfrendin/livsplaner-i-undervisningen

 

Here is a short presentation in English about the research project:

https://dfrendin.com/lifeplans/

 

1 tanke på “Att undervisa med livsplaner i gymnasieskolan

  1. Pingback: Livsplaner och prioriteringar | Dan Frendin

Lämna en kommentar