Att göra en livsplan.

För snart ett år sedan gjorde jag min första livsplan. Jag hade hört en intervju med Michael Hyatt som precis skulle komma ut med en bok om hur man gör en livsplan. Jag köpte både boken och ljudboken och satte av en hel dag uppe i stugan i Värmland där jag koncentrerat tog fram och skrev ner min plan. Det tog ungefär 10 timmar.

Det var en intressant och mycket givande erfarenhet. Jag har sedan dess regelbundet tittat igenom och även reviderat min plan för att den skall vara levande och hjälpa mig att få balans och rätt prioriteringar i mitt liv.

Vad är en livsplan? 

En livsplan är ett kort skrivet dokument på 5-15 sidor. Det är skrivet av dig och för dig. Dokumentet beskriver hur du vill bli ihågkommen och utifrån det vilka som är dina viktigaste livsområden eller ”livskonton” som man kan kalla det. I livsplanen prioriterar du dina konton, går igenom syftet med dem och hur din vision för dem ser ut. Sen gör du en handlingsplan för hur du skall få det liv du vill ha.

Varför ska man göra en livsplan?

Det finns flera argument för varför man skall göra en livsplan:

  1. Du får en översikt över och en ökad medvetenhet om vad som är viktigt i ditt liv.
  2. Du blir med medveten om vad du vill prioritera i ditt liv utifrån den livssituation du befinner dig i.
  3. När du tänkt igenom och reflekterat över detta kan du lättare säga nej till det som är oviktigt för dig och bara tar din tid och säga ja till det som du verkligen vill. Du kan få en bättre balans i ditt liv. 
  4. Du ser nya möjligheter lättare när du har en medveten vision för ditt liv.
  5. Du får en större klarhet över vad du vill förändra i ditt liv och hur du kan göra det.

Hur hänger detta samman med din yrkesroll?

Ditt yrke är en stor del av ditt liv men det ingår i en helhet. När denna helhet fungerar bra är det större chans att jobbet även fungerar bra och vice versa. När du gör en livsplan får du ett verktyg att skapa en bra balans mellan de olika delarna av ditt liv.

Att medvetet reflektera över sin livsplan gör att du kan känna en större mening med ditt liv. Ser du till att fylla ditt liv med meningsfulla aktiviteter och vardagliga händelser är det mycket troligare att du får det liv du vill ha.

Här är en länk där du kan beställa boken ”Living Forward” där författarna Michael Hyatt och Daniel Harkavy  beskriver livsplanprocessen om du vill veta mer: https://livingforwardbook.com/

Här är en intervju med författarna om boken och processen att göra en livsplan: https://www.youtube.com/watch?v=JVx1LnZLybU

Här är en intervju med Michael Hyatt om ”Living Forward” med Lewis Howes: https://www.youtube.com/watch?v=8jLozTDloAk

 

 

1 tanke på “Att göra en livsplan.

  1. Pingback: Livsplaner och prioriteringar | Dan Frendin

Lämna en kommentar