Bland spioner, presidenter och minnesmärken

Efter en god frukost på ”The Dinner” i Gaithersburg åkte vi in till Washington. Det var en fin och lummig liten väg in till centrum. Den gick parallellt med en kanal genom grönskande lövskog.

Efter att vi parkerat bilen i ett parkeringshus gick vi till ”The international spy museum”, ett museum om allt som har att göra med spioner; hur de tränas, vad det innebär att vara spion, alla spiongrejor som finns  och spioner från alla tider. Vi fick börja besöket med att ta en annan identitet och memorera ”vår” nya livshistoria. Vi fördes sedan in i ”spionskolan” där vi genom olika utställningar fick lära oss alla knep och finesser man behöver kunna som spion. Hur man gömmer meddelanden, hur man tar mikrofilmer av viktiga dokument och hur man ändrar utseende mm. När ”skolan” var genomgången kom det några rum med ”spionhistoria”. Kardinal Richelieu var en av historiens största ”spymasters”. Hur spioneriet påverkat andra världskriget var också mycket intressant! Inte visste jag att Josephine Baker var storspion. Ingen misstänkte att hon hade hemliga meddelanden gömda bland sina baner!

Sen gick vi in i Smithsonian museum of American art. Här fanns det många magnifika landskapsbilder och en porträttsamling av alla amerikanska presidenter och andra kända amerikaner. Två svenskar fanns med bland alla porträtt! Gissa vilka? Jo John Ericsson och Ingrid Bergman. Det fanns till och med en modell av Monitor, den första båten med en propeller som Ericsson designade, som avgjorde amerikanska inbördeskriget.

Alla nationella museer runt ”The Mall” är gratis.

Mitt i ”The Mall” står den stora obelisken som är ”Washington Memorial”

Washington 2014 The Mall-9 Washington 2014 The Mall-62Washington Memorial

Eftermiddagen gick vi runt och tittade på alla minnesmärken på ”The mall”. Denna gång gick vi till den delen där Lincoln Memorial är. Vi ville se platsen där Martin Luther King höll sitt berömda tal. Det var alldeles fullt med folk i trappan upp. Vi hittade platsen ganska snabbt. Det var mitt på den översta platån. Inne i ”templet” fanns en jättestaty av Abraham Lincoln. Slaveriets avskaffade tittade alltså ner på Martin Luther King när han hölls sitt tal!

USA 2014-24USA 2014-19 Lincoln Memorial

USA 2014-26 Washington Memorial med spegeldammen och trappan där Martin Luther King höll sitt tal.

USA 2014-28 Platsen där Martin Luther King stod när han höll sitt tal finns utmärkt högst upp i trappan.

USA 2014-16 USA 2014-11USA 2014-14Vietnam War Memorial där alla som dödats i kriget fått sitt namn inristat

Innan Lincoln Memorial gick vi förbi ”Vietnam War Memorial”. Det var en svart vägg nere under gräsmattan där namnen på alla stupade stod. Lite längre bort stod en målad staty av tre amerikanska soldater.

Efter Lincoln Memorial kom vi fram till ”Korea War Memorial”. Det bestod av ett antal soldater i regnponcho som kom gående ut genom träden. Väggen bredvid dem var inristade porträtt av människor från Korea och övriga världen.

USA 2014-30Washington 2014 The Mall-34 Washington 2014 The Mall-32

Washington 2014 The Mall-35Korea War Memorial

Längst bort vid Potomac floden stod det relativt nya ”Martin Luther King Memorial”. Det var ett stort berg som klyfts och längst fram ur den del som klyvt bergen kom han fram genom klippan. Hela platsen inrammades med en böjd vägg som var full av citat.

Washington 2014 The Mall-39Mot Martin Luther King Memorial

USA 2014-43USA 2014-39Martin Luther King Memorial

När vi skulle gå tillbaka upp mot hotellet gick vi förbi Vita huset. Presidenten verkade vara aktiv denna dag. Det var avstängt allra närmast och vi fick se huset från en längre distans än tidigare. Uppe på taket såg vi flera vakter och nere bland buskarna gick det beväpnade poliser.

Washington 2014 The Mall-64 Washington 2014 The Mall-68USA 2014-69VIta huset.

Men på framsidan var vägen lugn och som vanligt stod det mycket folk och tittade in genom staketet och många promenerade sakta förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s