Fajkon: idéutbyte

Sitter nu och smälter intrycken från igår på knytkonferensen Fajkon. Det fina med knytkonferenser är att vi som är med har föredrag för varandra. Alla hinner inte med att ha föredrag men det sker i alla fall ett stort erfarenhetsutbyte. Det var väldigt spännande att få berätta om det som jag förstått av transmedia. Det visade sig att det inte alls var något känt   begrepp i Sverige. Själva företeelsen var givetvis känd. Man kallade det att arbeta på ”flera plattformar”. ”Multimedia” ligger nära också men det måste till en dimension av deltagarkultur också för att det ska bli transmedia.

En av dem som var på mitt föredrag var Christin Persson. Hon talade senare om ”journalisten som entreprenör” . Hennes föredrag handlade om hur journalister behöver hitta nya former av affärsmodeller och sätt att nå ut med sina produkter och samtidigt få betalt för dem. Jag tror att det finns många sätt för journalister som går ihop med lärare att hitta nya former för både lärande och mediaproduktion. Som gymnasielärare så ser jag att ungdomars röst också behöver komma ut i medierna. De lär sig det nya medialandskapet bäst genom att få vara medskapande.

Tänk om vi kunde ha en knytkonferens för både lärare och journalister samtidigt?

Efteråt fick jag ett jättefint exempel på hur en transmediaprodukt skulle kunna se ut av Christin. Klicka på länken och scrolla ner:

http://www.nytimes.com/newsgraphics/2013/10/27/south-china-sea/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s