TEDx om motivation

Det har varit en helg då jag jobbat med att få överblick över elevernas arbeten inför att jag skall skriva deras omdömen veckan som kommer. I en paus kollade jag min twitter och fick syn på en tweet av Margareta Hellström. Jag gick in på hennes blogg och hittade mycket intressant och läsvärt. Bland annat så hittade jag en TEDx talk med Peter Gärdenfors. Den handlade om hur man får eleverna motiverade. Här går den att se:

När jag såg den kändes det bra. Det är precis så som jag försöker att undervisa i det jag kallar ”det nya utbildningsparadigmet”. Jag kunde också förstå varför jag ibland känner att jag inte lyckas fullt ut. Det är när något av det han tog upp inte hinns med eller inte blir riktigt genomgånget och förklarat.

När man kör en kurs för första gången som jag gör med naturkunskap 2 så är det svårt att dels hinna ta fram alla uppgifter och skriva dem så som man skall göra enligt Per Måhls alla regler och samtidigt hinna titta på elevernas arbeten och ge feedback så fort som möjligt. Jag har de senaste veckorna haft fullt upp att bara hinna med att göra uppgifterna, planera och förbereda lektioner.

Innan man får en kurs att fungera riktigt som man vill ha den måste man ofta köra den ett par gånger. Först gör man första försöket. Sen i den andra versionen ändrar man det som inte fungerade. Den tredje gången kan man mer fokusera på vad eleverna gör. Om det inte blir så att man får en elevgrupp som är annorlunda än de man tidigare haft. Då får man kanske tänka om och anpassa eller förändra kursen igen. Och så är det sedan hela tiden. Ska en kurs bli bra måste man hela tiden anpassa den efter den tid som är och den elevgrupp man har.

2 tankar på “TEDx om motivation

  1. Tack för dina och Peter Gärdenfors tankar! Gärdenfors tankar kanske inte är så lätta att omsätta direkt i klassrummet, men de är inspirerar mycket. Gärdenfors berättar under 28 min om sin bok ”Lusten att lära”: http://www.ur.se/Produkter/160535-En-bok-en-forfattare-Peter-Gardenfors . I Filosofiska rummet diskuteras också detta viktiga tema: ”Varifrån kommer lusten att lära?” http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/67098?programid=793 . Se även RSA Animate som diskuterar frågan hur vi motiveras: ”The surprising truth about what motivates us” http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc (själv tycker jag dock inte det är så förvånande, tycker ni?). Egna tankar kring utmaningen att hålla inspirerande föreläsningar http://storify.com/kentlundgren/h-lla-forelasningar-som-engagerar (efter att läst artikel i Barometern den 14 november 1013: ”Kom igen nu, ni går för fanken på gymnasiet!” http://www.barometern.se/kronika/%284025128%29.gm ).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s