ISTE 2013: Transmedia

Trend 5: Transmedia

Den femte och sista trenden som Ohler tog upp var ”transmedia”. Han förklarade det begreppet utifrån en TV serie som heter ”Heroes”. Varje vecka kan tittarna skicka in förslag på vad som skall ske med de roller som ingår till nästa avsnitt. TV serien kommer också ut som en tecknad serie.  När en ny roll kommit in i serien kan man en vecka senare köpa en roman om den karaktären.

Transmedia bygger på att man utgår från en historia med olika roller. Historien får sedan utspela sig i olika media. I utbildningssammanhang brukar man tala om ”transmedia storytelling”. Genom att låta eleverna arbeta med transmedia som uttrycksform kan de utveckla många förmågor och lära sig på flera olika sätt.

Vill man börja att lära sig om transmedia föreslog Ohler att man skulle börja med Henry Jenkins ”convergence culture”

Det jag kommer att tänka på när jag läser om detta är det sätt som Sveriges Radio nu utvecklas med t.ex. vetenskapsradion Klotet. Programmet är ett radioprogram som sänds i etern, en blogg, ett twitterflöde och en facebooksida där man som lyssnare kan ha kontakt med redaktionen och påverka programmet. På bloggen kan det läggas upp extra intervjuer, Youtube klipp och länkar till andra bloggar mm.

Förutom dessa fem trender som Jason Ohler tog upp nämnde han som hastigast flera andra. Den korta tiden på en timme gjorde att han inte hann gå in närmare på fler. De andra var följande:
– nanoteknologi
– robotar
– teknologi som man kan bära som kläder
– spel och virtuella världar

För att eleverna skall kunna smälta den snabba utveckling som sker och ta till sig det som är bra för dem avslutade han hela sitt föredrag med att tala om vikten av ”Digital citizenship”. Att eleverna får möjlighet att sätta sig in i hur de på bästa sätt kan använda allt detta till deras och samhällets bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s