ISTE 2013: Fem megatrender…..

….som kommer att förändra undervisningen.

Igår gjorde jag ett försök att beskriva översiktligt och kort hur de stora dragen ser ut i det nya utbildningsparadigmet som jag såg det på ISTE i San Antonio.

Idag skall jag börja att skriva om de fem megatrender som Jason Ohler tog upp på ett föredrag han höll på konferensen och som kommer att påverka det sätt vi undervisar på. Jason har intresserat sig för teknik i undervisningen så länge som det funnits datorer. Han har skrivit flera böcker.

Han började med att ge olika exempel på att teknologi i sig gör att vi gör olika saker. Håller vi i en hammare så är det mycket troligt att vi börjar göra saker som vi kan använda hammare till. På samma sätt är det med alla nya digitala ”maskiner” vi skaffar oss. Teknologin gör att vi utvecklar vårt sätt att arbeta och att vara på.

Men bara för att en kan göra något ska då alla ha möjlighet att göra det? Det är ett dilemma som vi kommer att hamna i flera gånger. Man har nu uppfunnit en ”hatt” som gör att det går att lösa matematikuppgifter lättare. Om den nu finns, ska inte alla då ha möjlighet att få en sådan?

Han tog upp två personer som varit bra på att förutspå hur teknik kommer att utvecklas och påverka våra liv. Den första var Michael Dertouzos. Han jobbade på MIT Computer Science och skrev boken ”The Ancient Human”. Han försökte förutspå hur ny teknik skulle utvecklas i samhället genom att tänka hur gamla sätt att umgås och leva skulle påverkas av det nya. Han tittade på den antika människan och satte in henne i den nya tekniken och gjorde sina uttalanden utifrån det. Ofta fick han rätt!

Den andra var Marshall McLuhan som gjort en sorts matris man kunde ”lägga över” den nya tekniken och sedan göra sin analys.

En viktig sak som han tog upp var att varje ny teknik som kommer både kopplar samman och skiljer saker. Han tog upp mikrovågsugnen som exempel. Den gör att det går lättare för barn att göra sin egen middag genom att bara ställa in något och värma. Samtidigt kan den ta bort att familjen samlas varje dag och åter middag tillsammans. I ”moderna” hus i USA har man ofta inget ”gammaldags middagsbord” längre. Man har en plats där man kan sitta själv och äta.

Ohler menade att grundpelarna i dagens nya utbildning är att vara mobil, vara sammankopplade och ”STEM”. ”STEM” står för ”science, technology, engineering” och ”mathematic”.

Tre utbildningstrender som behövs enligt Ohler är:
– ”Creatical thinking” som är en sammankoppling av ”creative thinking” och ”critical thinking”
– ”New literacy’s”. Eleverna måste lära sig att förstå nya sätt att kommunicera med text, bild och ljud. Att bara
kunna förstå bokstäver och siffror räcker inte längre.
– ”Digital citizenship”. Eleverna måste lära sig hur de skall uppföra sig och använda sig av webben.

Trend 1: Big data
De närmaste dagarna skall jag ta upp en trend per dag som Ohler pratade om. Den första han tog upp var ”big data”. Vi måste förstå att det nu finns massor av data om allt. Söker man på ”global warming” på Google kan man få upp 35 miljoner träffar på en sekund. 30 miljarder bilder delas på Facebook varje dag. 294 miljarder email skickas varje dag. Det är bara några exempel på den väldiga mängd data som finns nu på i stort sett allt.

Det går nu att samla all data om dig som du sänder ut på internet och stoppa in något som Ohler kallade ”Predictive analytics”, en ”maskin” som kan sätta samman allt om dig och sedan föreslå för dig vad du kanske vill köpa. Vi kan se det t.ex. på facebook där vi får annonser om det vi kan tänkas vara intresserade av.

Ohler menade att vi som lärare måste lära eleverna hur viktigt det är att skapa goda ”digitala fotavtryck” av oss. Genom att publicera e-portfolios och annat positivt som visar vad vi kan och har gjort kan vi själva styra det som finns om oss på webben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s