Alla dessa elever – om undervisning

Undervisning -”Att visa på under”

Hur väcker vi elevernas förundran – ”för undran”

Ska en undervisning bli intressant – väcka intresse – så tror jag att man måste ha med de tre delarna som jag skrivit om och illustrerat de senaste veckorna. Vi behöver lägga upp undervisningen så att eleverna får kontakt med och får utveckla sin skapande process. Eleverna behöver få verkliga upplevelser och de måste få intressanta mänskliga möten..

De senaste åren har jag fått vara med och utvecklat utbildningar som har allt detta. På idrottsprogrammet där jag undervisat de senaste åtta åren så har vi alltid haft en tre dagars paddling i slutet av ettan och en fjällvandring i början av trean. Dessa två aktiviteter ger verkliga naturupplevelser som de flesta aldrig haft förut. När man pratar med eleverna efteråt så är det just mötet med elementen och den vilda naturen som gett störst intryck.

De elever som varit sjuka under veckan när fjällresan var har jag några gånger fått ta hand om och då har jag åkt till Omberg med dem och vandrat i 3-4 dagar. Minns en gång när en av eleverna skulle komma tillbaka från en fotbollsmatch och skulle skjutsas ut av en taxi. Det gick jätte långsamt så det hann bli mörkt och två av eleverna la sig på en bänk vid ett rastplatsbord. De låg i en timme och bara tittade rakt upp i nattmörkret  på en vidunderlig stjärnhimmel. Efteråt var de poetiska i en hel dag!

Eleverna på Global profil har under sin resa massor av mänskliga möten som utvecklar dem. Att möta jämnåriga i en annorlunda kultur ger perspektiv på det egna livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s