Fenologi – läran om hur djur och växter uppträder under årets växlingar

Beijershamn 14 april 2013-5Södra maderna i Beijershamn

Idag var det en av de första riktiga vårdagarna. Kylan och snön har hållit sitt grepp över Kalmar länge nu men de senaste dagarnas regn och lite mildare väder har gjort att den snö som legat kvar och isen i Kalmarsund försvunnit fort.

Beijershamn 14 april 2013-2Den gallrade ekskogen i de östra delarna av Beijershamn området

Jag och Mats Hannerz tog en tur till Beijershamn utanför Färjestaden för att se hur långt våren kommit. Det verkar som om många av våra vårfåglar bara väntat in en varmare väderlek för nu hade de kommit på bred front. Skogen ljöd av rödhakar och bofinkar. Ute på sandreveln stod över tjugo skärfläckor, ett par myrspovar och flera strandskator. Krickor såg vi i hundratal och borta vid vassgömslet i de norra delarna av området hörde vi minst sex olika sjungande sävsparvar. Totalt såg jag 18 nya arter för året: rödhake, taltrast, rödvingetrast, skogsnäppa, gransångare, kungsfågel, sävsparv, snösparv, skärläcka, större strandpipare, ljungpipare, kärrsnäppa, rödbena, myrspov, mindre sångsvan, kricka och trana.

Beijershamn 14 april 2013-6 Sävsparv i vassen

Beijershamn 14 april 2013-8 Gravänder på den norra maden

På vägen hem åkte vi förbi Vickleby ädellövskog där den första blåsippan tittade upp genom de ljusbruna, torra löven.

Läran om hur djur och växter uppträder under årets växlingar kallas för fenologi. Detta är en vetenskap som fått lite av en renässans de sista åren pga klimatförändringarna. Det har blivit allt viktigare att hålla koll på hur djur och växter anpassar sig och uppträder när det övergripande klimatet på jorden blir varmare.

En grupp forskare i Sverige har startat ”Naturens kalender” som ett ”citizen science” projekt där var och en som har tillräckliga kunskaper kan bidra till kunskapen om fenologin.

På det kanske största ”citizen science” projekt vi har i Sverige, artportalen, kan man också se hur t.ex. fynden av blommor och fåglar utvecklas under året. Så här på våren är det kul att t.ex. följa tranan eller någon annan vårfågel och få en animerad karta där man ser hur fynden ökar och breder ut sig över landet allteftersom tiden går. Titta här: artportalens fenologi. 

Detta kan man låta eleverna använda för att följa med i vårens framryckning.

6 april handlade naturmorgon i P1 om fenologi. Här går det att höra programmet igen: naturmorgon 6 april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s