stage4you – Academy of Music, Media & Styling

Torsås-17

Den utveckling av kulturen i samhället som David Karlsson berättade om på soppscenen i Kalmar förra veckan har visat sig tydligt i Torsås kommun. Torsås ligger vid kusten mellan Kalmar och Karlskrona kommuner. Där har utvecklingen gått från jordbruksamhället till industrisamhället och sedan övergått i upplevelsesamhället. Alla tre epoker i Sveriges historia är levande och lever sida vid sida. Av nya företag som startar i kommunen är de flesta en del av det man kallar ”upplevelseindustrin”. Bakom detta ligger några eldsjälar i kommunen som varit med och startat och utvecklat utbildningskonceptet ”stage4you”.

Torsås-2

Torsås-3

Torsås-7

Claes-Göran Bjerding tar emot mig i dörren till den delen av Mjölnerskolan som inrymmer stage4you. Jag leds upp till ett stort öppet rum med soffor och kontor inom glasade väggar. ”Här har företagen Pama records, MiT (Gladys event)  och Stylingutbildningen sina kontor” säger han medan han tar fram en kopp kaffe till mig från det lilla köket. ”Det är de här företagen som är med och driver utbildningen på entreprenad inom Kalmarsunds gymnasieförbund”.

Torsås-15

Claes-Göran har varit en motor i musiklivet i Torsås i över 30 år. Han startade Torsås storband och är en av initiativtagarna till den utbildning som jag är och tittar på. ”Från början så var Mjölnerskolan ett industrigymnasium som skulle förse ortens industrier med välutbildad arbetskraft”. ”Det blomstrade fram till 2000 talets början då skolans rektor Grimbe märkte att söktrycket började minska” säger Claes-Göran samtidigt som kontorsrummen där vi sitter är fulla av aktivitet . Elever och lärare kommer och går. Telefoner ringer. Han presenterar mig för den ena och den andra av både nuvarande och gamla elever som kommer in. ”Grimbe talade med mig coh Ulla Gustavsson på MiT och Maxe Axelsson på PAMA records och undrade om vi ville starta en musikutbildning istället” ”Givetvis sa vi ja!”. Men Kalmarsunds gymnasieförbund var inte moget för detta 1996.

Det dröjde sex år innan Grimbe kom tillbaka och sa till samma trio att ”nu är det dags”. Istället för att åka in till Kalmar och presentera en ny idé om ett musikgymnasium så bjöds styrelsen ner till Torsås istället för att se en show som ungdomarna där spelade upp. Styrelsen kände igen sig i TV programmen ”Talang”, ”Körslaget” och ”idol”. ”Detta skall vi ha” sa styrelsen nu.

Efter att Torsås kommun sett att det kom tillräckligt med sökande började man bygga om industrigymnasiet till en konsertlokal med studio och allt som behövs för att göra musikproduktioner. Allt stod klart på nyåret 2006.

Torsås-9

Torsås-10

Torsås-13

Torsås-11

Man frågade sig också om det inte fanns mer som var knutet till musikbranschen och man utvecklade också en utbildning i styling som startade samtidigt.

Claes-Göran sa att när man skulle marknadsföra utbildningen gick det inte att åka runt i grannkommunerna och säga att man hade ”ett estetiskt program i Torsås”. Man var tvungen att hitta ett slående varumärke och fastnade för ”stage4you”.

Man fick 32 platser fyllda från början och även fler sökande än det fanns plats till. Därför hade man också audition precis som i idol för att bestämma vilka som skulle få gå. I den första jurun som man hade satt t.ex. Bert Karlsson. Media uppmärksammade utbildningen och man fick en flygande start!

Sedan två år tillbaka startade man också vision4you – en mediautbildning för rörlig bild. Den har varit svårare att fylla men det kommer fler och fler sökande.

Claes-Göran tar mig runt och visar mig ljudets väg från konsertscen via kablar in i de olika studios som finns. I små rum tränar ett par band inför nästa produktion. ”På stage4you arbetar vi hands on med musikproduktion” säger Claes-Göran. ”När eleverna kommer får de veta att de inom en månad skall ha gjort en musikproduktion. Sedan får de utifrån det målet förbereda sig och utbildas i det som de behöver för att klara det”. ”Kreativiteten är med från början” får jag veta.

De tre utbildningarna har man nu samlat under ett gemensamt namn: stage4you Academy of Music, Media & Styling

Lokalerna används inte bara av eleverna. Flera kända artister som t.ex. Lisa Miskowsky och Hammerfall kommer för att spela in i deras studios.

 

Torsås-26

Torsås-19

Torsås-28

När jag åker tillbaka till Kalmar tar jag vägen förbi samhället och högar med bräder ligga i stora travar innanför Torsåsverkens stängsel . Flaggorna fladdrar i vinden utanför Spinovas fjäderfabrik. Utefter E22:an ser jag den första traktorn på vårvinterjorden. Över trädtopparna snurrar det vindkraftverk i både öster och väster. Genom att bl.a. satsa på alternativ energiproduktion så är Torsås också på väg in i sitt fjärde ”samhälle”: det hållbara samhället.

Torsås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s