En skoldag i Entebbe, Uganda

Den afrikanska natten är full av ljud. Det är grodor, cikador och en och annan fågel som fyller den ljumma blom- och jorddoftande luften med allehanda ljud.  Klockan är fyra på morgonen och ljuset är tänt i elevhemmen på Entebbe secondary school. Det är fortfarande ett tag kvar till gryning.

Eleverna vaknar en efter en och tar fram sina läroböcker. ”Man tänker så bra på morgonen så det hjälper bra att gå upp tidigt och läsa sin läxor” sa en flicka till mig som går på skolan. Ungefär 50 elever per rum sover i de låga trähusen som är elevhem. Varje elev har ett sängplan i en våningssäng. Där skall man förutom sig själv också få plats med en låsbar trälåda med alla sin personliga tillhörigheter.

När klockan blir sex börjar man tvätta sig och göra sig iordning för skoldagen. Vid sjutiden ser jag flera elever gå och sopa skolgården. Det är deras grupp som är ansvariga för renhållningen idag.

Entebbe SS-8

Efter en frukost på majsgröt börjar lektionerna vid åttatiden på morgonen. Patrick, grindvakten, har släppt in elever på skolgården som kommit gående från grannskapet. De flest lärare bor i lärarbostäder i anslutning till skolan. En lärarbostad är en del av lönen som man får som lärare förutom en ganska låg summa pengar och en matranson per månad.

Lektionerna sker i luftiga lektionssalar med öppna fönster och ”draghål” i väggen. Klasserna kan vara över 40 elever.

Entebbe SS-5

Några elever tränar teckning utomhus. De ritar av en kalkon som går bunden utanför skolköket i den del av skolgården som också är ett lantbruk.  Skolan har ett par kor och lite mark där man odlar foder till korna. Där håller skolans fjäderfän till också.

Entebbe SS-2

Entebbe SS-6

I en laborationssal dissekerar några av de äldsta eleverna några råttor som de just avlivat. I en datasal lär sig en klass skriva i word. En annan klass går på ”Cyberschool” och ser en virtuell labb i kemi på en skärm på väggen. En biologiklass lär sig att göra bestämingsnycklar för växter. Min kollega estetläraren John trycker färgtryck på några kortärmade skjortor.

På lunchrasten äter eleverna i en stor matsal i anslutning till skolköket. Tallrikar och grytor diskas på skolgården. Maten kokas i stora grytor som eldas med grova trädgrenar eller mindre stammar som man skjuter in under grytorna allt eftersom de brinner upp.

Entebbe SS-3

Lektionerna fortsätter på eftermiddagen fram till klockan 18.00 då det är kvällsmat. Eftersom Entebbe nästan ligger på ekvatorn så är dagarna och nätterna ungefär lika långa under hela året. Vid halvsjutiden börjar det mörkna och sedan kommer mörkret snabbt. Mycket snabbare än här i norr.

När klockan är sju på kvällen samlas ungdomarna under den stora lyktan nära receptionen och huvudingången. En av eleverna leder kvällsbönen och så stämmer alla in i en rungande gospel! Sången får själen att lyfta och man känner ”the spirit of Africa”. Ungdomarna sköter denna kvällsbön själva. Religionen är en stor del av deras liv. De har svårt att förstå våra svenska ungdomar som inte är troende.

Entebbe SS-12

Vid åttatiden på kvällen börjar ”preps”. Det betyder läxläsning. Den håller på till elvatiden. Då börjar eleverna göra sig klara för sängen och sin korta sömn. Klockan fyra på natten börjar allt om igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s