En skola i Los Angeles

Los Angeles är en av världens megastäder.  Våra svenska medier ger oss ofta en glamourös bild av staden genom t.ex. ”Svenska Hollywoodfruar” och ”Oscarsgalan”.

Amerikanska polisfilmer ger oss en annan sida. Faktum är att det pågått ett sorts inbördeskrig i de många ghetton som finns i staden i många år. På de senaste decennierna har över 10 000 dött i kampen mellan tre olika gängkulturer: vita, svarta och latinos.

Hur ser en skola ut som verkar i den världen och vill rädda ungdomar från gängkulturens brott, droger och mördande?

2009 och 2012 hade jag möjlighet att besöka Dreamcenters skola under några dagar och följa undervisningen i naturvetenskap.

Dreamcenter är en kyrka som bedriver ett omfattande socialt arbete i Los Angeles ghetton. De har förvärvat ett stort gammalt sjukhus som är basen för deras arbete. Med vita bussar når de ut till alla de områden där de hjälper de som är i behov av hjälp. De delar ut mat, de har drogavvänjningsprogram och de har en omfattande barn och ungdomsverksamhet för att förhindra att barn och ungdomar dras in i gängkriminalitet och drogmissbruk. Det är i den miljön som deras skola verkar.

Dreamcenter skola-2

Det första som möter mig när jag kommer in är en stor skyllt med ett citat av Martin Luther King. Runt väggarna står det databås och i mitten av rummet ett stort bord och vid sidan ett lärarbord med en dator.

Eleverna har ingen vanlig lärobok. Efter en gemensam genomgång på ca 20 minuter så låter läraren Mr Potter eleverna arbeta med ett online material som är på deras dator. Alla elever arbetar i sin egen takt. När de känner sig klara med ett kapitel får de göra ett quiss. Klarar de quisset får de gå vidare. Annars får de repetera tills de klarar det.

Dreamcenter skola

I slutet av ett större område har de ett slutprov. De har inga läxor. ”Under de förhållanden som eleverna lever kan vi glömma att de kan göra läxor. Allt arbete sker i skolan” säger Mr Potter. De försöker att hålla eleverna borta så mycket som möjligt från gängmiljön i de ghetton som de bor i. Därför erbjuder skolan och Dremcenter många fritidsaktiviteter.

De gudstjänster som man har på söndag och torsdagkvällar liknar inget som jag sett i Sverige. Tre storbildskärmar och en stor scen utgör fonden för en veritabel rockkonsert av bästa kvalitet. Dreamcenter hade 2009 ett eget band som hette Press Play. ”Eftersom vi ligger så nära Hollywood måste vi hålla hög kvalitet på musiken” säger Clarence, en svensk pastor som arbetar på Dreamcenter.

En viktig del av skolarbetet är att fostra ungdomarna och ge dem en livsstil utan våld och kriminalitet. Eftersom många av deras elever har en drogbakgrund är det viktigt att sätta gränser och vara tydllig i vad man får och inte får. De hade ett stort ”program” med piska och morötter, eller ”merits” och ”demerits” som de kallade dem. Gjorde de något bra fick de pluspoäng och gjorde de något dåligt fick de minuspoäng. Kom de upp i många pluspoäng fick de olika fördelar. Fick de minuspoäng fick de istället nackdelar.

Dreamcenter skola-3

2 tankar på “En skola i Los Angeles

  1. Intressant läsning. Gillar deras inställning till läxor. det är meningslöst med läxor i en skola som denna, det är i skolan allt arbete ska ske! Skolan måste anpassas efter det helt enkelt. Suveränt. Vore intressant att ta del av hur deras ”merits ” och ”demerits” slagit ut, om det ger avsedd effekt och vilka bieffekter man sett.

    • Ja när det gäller merits och demerits så fattade jag det som att de var viktiga för att lära ungdomarna gränser. Man får ju se detta i sin kontext. I ett annat område i världen kanske det är något annat som hjälper eleverna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s