En lärarvision?

Efter att jag ätit frukost på morgonen går jag till min dator en stund innan jag går till jobbet. Jag kollar om jag fått något intressant från mitt lärnätverk. Genom Twitter, Facebook och Google+ har jag kontakt med mina kollegor på skolan där jag jobbar och lärare över hela världen, forskare, journalister och andra som på ett eller annat sätt ger mig information om  det jag jobbar med. Idag hade visst Steven W. Anderson i USA hittat en bloggpost med 23 kraftfulla verktyg för en innovativ undervisning som han twittrat ut under natten. De har ju precis gått och lagt sig i USA när jag vaknar. Jag har fått en bättre tidsuppfattning över jorden eftersom jag har kollegor som jag följer i nästan varje världsdel. Den blogg jag börjat skriva hade bara efter 22 dagar setts i 23 länder. Eftersom jag satt in en översättare i den så kan den läsas på hindi, kinesiska, spanska, tyska, engelska, arabiska och många andra språk. Det är bara att klicka på en ikon så görs all text om direkt. Paul, en kollega i Entebbe, skrev till mig idag hur exalterade han var över att han nu kunde läsa en svensk blogg med hjälp av översättaren. Det hade öppnat en ny värld för honom skrev han!

Jag tillhör också vetenskapsradion Klotets ”storredaktion”. Inte som anställd utan som intresserad som följer deras program på Facebook. Igår sände de ett program om geotermisk energi när jag hade lektion. Jag lyssnar på det via deras hemsida idag istället medan jag gör mig iordning att gå till jobbet.

Jag hade också fått ett mail från John, min andra kollega i Uganda. En gång om året åker jag dit och de skolor vi samarbetar med känns nästan som ”min andra skola” och John känns nästan som ”min andra bror”. Under flera års utbyte har vi lärt känna varandra väl. Eleverna som följer med på resan utvecklas mycket under de två veckor vi är där. De lär känna sig själva och sin egen kultur bättre genom att få erfarenhet av en helt annan del av världen. Ett par av mina elever i den gruppen gjorde som sitt projektarbete att försöka få in pengar till ett daghem i Entebbe. De lyckades få in över 10 000 kr. Deras kurs i projektarbete blev alltså till stor hjälp för föräldralösa barn. Deras kurs blev en del av det arbete som görs världen över för att vi skall få en humanare och hållbarare värld. Deras kurs blev till verklig hjälp! Inte ett bara ett föredrag inför sina kompisar hur det är ”att leva i Afrika”.

När jag kommer till skolan har min lärarassistent redan gjort i ordning salen vi skall vara i. När eleverna kommer till lektionen småpratar jag lite med dem först och när vi börjat säger jag att de frågor de måste ha med för att kunna bidra till att lösa det etiska dilemma som de arbetar med ligger på Facebook. Jag la in dem där efter morgonkaffet.  Det är bara för dem att logga in och följa anvisningarna. De arbetar med ett dilemma om genteknik och de har redan sett filmen om GMO innan de kom till lektionen. De kan börja direkt med att ta reda på svaren på frågorna i de grupper de arbetar i. Filmen ligger på en öppen läroresurs som heter forskning.se som de kan se hemifrån via sina datorer. Eftersom jag inte behöver ha någon genomgång med dem kan jag använda hela lektionen till att gå runt och hjälpa dem istället.

Idag var det också dags för den forskare som följer min undervisning att komma och spela in elevernas diskussioner. Han kommer med jämna mellanrum. Ungefär en gång i månaden träffar jag honom tillsammans med en annan kollega som är med i samma forskningsprojekt. Han berättar då hur eleverna har uppfattat den uppgift de fått och ger mig råd vad jag skall tänka på när jag undervisar och handleder dem vidare. Tidigare har han också filmat mig och min kollega och vi har tittat på det. Vi har fått reflektera över hur vi kan utveckla våra sätt att lära ut. Varken jag eller eleverna har arbetat så mycket med SSI metoden tidigare så det är mycket man måste tänka på för att det skall bli det resultat vi vill ha.

Jag håller på att planera ett projekt tillsammans med Wikipedia där vi skall försöka få våra elever på skolan att skriva Wikipediartiklar om Kalmar eller annat som de är intresserade av tillsammans med olika andra intresserade i samhället där vi bor. Därför har jag varit i kontakt med en som har goda kontakter med studieförbunden och folkbildningsrådet. Tänkte att det är en bra början. Sen funderar jag på att kontakta kommunens personalchef. Hon har nog en bra koll på var i kommunen det finns folk som har ett intresse av att vara med i detta folkbildningsprojekt. Jag har redan tillsammans med Wikimedia gjort en facebook sida och en blogg vi skall använda. Nuförtiden har jag i regel samarbete med många olika aktörer utanför skolan.

I min undervisning försöker jag att hela tiden få med verkligheten utanför skolan. Det ser nu väldigt spännande ut att kunna få igång en hel bildningsprocess i hela kommunen där mina elever kommer att ha en drivande roll. Eleverna kommer inte längre göra inlämningar som bara jag ser. De bidrar till samhällets hela kunskapsutveckling på olika sätt istället.

När eleverna tidigare under läsåret skrev rapporter kunde alla följa alla gruppers rapporter och se hur de växte fram. Jag hade lagt dem i en mapp i Google Drive där alla kunde se allas. Jag och min assistent gick igenom dem och gav dem feedback direkt i dokumentet. Genom att undervisningen nu är mycket mer transparent kan eleverna lära mer av varandra. Ja när de ställer frågor till mig i vår Facebook grupp så har de oftast svarat på varandras frågor innan jag hunnit in. Jag behöver ofta bara ge dem en enkel feedback: ”Bra det har ni förstått rätt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s