Att orka i coronatider

Sedan 2015 har jag arbetat kontinuerligt med att försöka hitta sätt att leva som gör att jag klarar av att arbeta med energi och arbetsglädje. Har gjort ett omfattande arbete med mig själv och hittat olika delar som jag införlivat i min livsstil som gjort att jag nästan inte varit sjuk en dag sedan oktober 2015. Jag har utvecklat vanor som gjort att jag gått till skolan pigg och närvarande på morgonen och inte blivit trött förrän sent på eftermiddagen. 

Sedan ett par år tillbaka så arbetar jag på en bok där jag tänker berätta om alla sätt jag hittat som gör att man orkar jobba som lärare utan att bränna ut sig eller tappa arbetslusten. 

På radio så hör vi nu dagligen hur corona-pandemin breder ut sig över Världen. Vi vet inte hur svårt det kommer bli för oss i Kalmar och för vår skola. Nu sätts de rutiner vi har i våra liv på prov och vi får se om de immunsystem vi har är starka nog att klara av en eventuell smitta. Nu får jag se om allt jag lärt mig och kunnat få till vanor i mitt liv gör att jag står pall i längden när jag utsätts för allt vi nu går igenom i jobbet, samhället och i Världen på grund av pandemin. 

Just nu känns allt det jag lärt mig viktigt att sprida till fler. Det kommer nog ta en tid innan jag får boken färdig. Är det någon gång som det skulle kunna hjälpa andra så är det nu. Jag tänker därför redan nu i min blogg berätta om några av de saker som jag lärt mig och som jag också för vidare till mina elever på olika sätt.

Hälsoråd är alltid svårt att ge och man måste vara tydlig med att det som fungerat för mig är inte säkert att det fungerar för alla. Vi har olika fysiologi, arv, personlighet och livssituation. Var och en måste hitta det som fungerar för en själv. Men kanske kan något av det jag lärt mig hjälpa någon att ta sig igenom denna tid bättre. Vi lärare har en viktig uppgift att förbereda våra ungdomar för ett liv i samhället och som människor. Kan vi bemöta eleverna med en positiv närvaro och ett engagemang kan det ge ringar på vattnet i deras liv och i samhället under flera år. Ska vi kunna bygga ett samhälle som bygger på medmänsklighet, kunskap, beprövad erfarenhet och visdom har vi lärare en viktig roll i det. Då måste vi orka. 

Det är viktig nu att försöka hålla de rutiner som hjälper en att må bra. Jag försöker att varje morgon hinna ta en liten springtur för att få igång kroppen och att möta solen när den går upp över Öland.

Grunden i den livsstil jag skapat är bl.a. rätt kost, god sömn, meditation, träning, en inställning till livet som ger mig frid och ro och frihet från skadlig stress. Det som startade min process var att jag hittade ett sätt att gå ner i vikt som fungerade bra för mig: Bright Line Eating av Susan Peirce Thompson. Jag har tidigare skrivit om det här på min blogg.

Att fördubbla sin livskvalite´

Hur jag blev av med min migrän

Konsten att äta frukost

På Aktuellt i TV pratade man ikväll om alla bluffmetoder som läggs ut på YouTube om hur man kan undvika att få coronaviruset. Det jag kommer ta upp i min blogg handlar inte om mirakelmetoder att klara av viruset. Jag kommer berätta om mina erfarenheter och strategier man kan ha för att klara av arbetsamma och krävande situationer sådana som vi är inne i nu.

För mig var maten det som gjorde att jag började att skapa en positiv uppåtgående hälsospiral i mitt liv. Det handlade om att äta ren, nyttig, vanlig mat i rätt mängd och på regelbundna tider. Mat som hade en balans med grönsaker, frukt, olika protein och nyttigt fett i form av nötter och avokado t.ex.. Det gjorde mig grundad, lugn och att jag fick ett jämnt gott humör. Inga mer blodsockerfall. Jag blev själv förvånad över hur stor positiv inverkan det hade på mitt liv.

Mina elever i Naturkunskap 2 gör nu livsstils labbar hemma där de t.ex. kollar hur någon livsstilsfaktor påverkar deras sömn eller humör. Flera undersöker t.ex. frukostens betydelse för humöret. Tidigare år har dessa labbar gett många elever viktiga aha-upplevelser och gjort dem medvetna om t.ex. sömnen och frukostens betydelse för välmåendet och i förlängningen deras skolresultat. Får man lära sig det redan i gymnasiet och hittar en bra frukost- eller sömnrutin så kan det påverka dem positivt resten av sina liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s