Autofagi – vad är det?

Efter att jag skrivit det förra blogginlägget om att dricka grönt te funderade jag på vad nästa blogginlägg skulle handla om för att lägga en grund för kommande inlägg. Jag bestämde mig för att skriva om autofagi som är en av de grundläggande processerna jag arbetat med de senaste månaderna för att öka min energi och mitt välbefinnande.

Innan jag hann börja skriva på inlägget tillkännagavs 2016 års Nobelpris i fysiologi och medicin: Yoshinori Ohsumi. Han fick priset för hans banbrytande forskning om autofagi!

Autofagi betyder ”självätning”. Det är den process i cellen där utslitna delar och material bryts ner för att återanvändas i nya komponenter. Cellen kan också med hjälp av autofagi ta hand om bakterier och virus. Det är en basal fysiologisk process för den protein vi äter räcker inte för kroppens behov. Vi måste återanvända det som finns i våra celler.

En dubbemembranstruktur som heter ”autofagosom” sluter sig kring det som skall brytas ner och för det till lysosomen där själva nerbrytningen sker.

Autofagi upptäcktes redan i början av 1960-talet då man hittade en liten organell i cellerna man kallade lysosom. Man förstod att den hade som uppgift att bryta ner ämnen men man förstod inte vidden av detta vilken stor betydelse denna lilla del av cellen hade. Det var Yoshinori Ohsumi som lade grunden för att förstå autofagin i några viktiga artiklar som publicerades 1992 och 1993 när han hittade gener som styrde denna process. Sen dess har forskningen gått vidare och sett kopplingar till olika sjukdomstillstånd mm. Att vi inte pratat så mycket om detta i Sverige beror på att det inte forskats särskilt mycket på det i vårt land.

Autofagin kan påverka olika cancerformer och sjukdomar i nervsystemet som Alzheimers.

I Ari Whittens ”The Energy Blueprint” är autofagin en av hörnstenarna. Det styr cellgenerationen som behöver vara effektiv.

Vad gör jag då varje dag för att min autofagi skall fungera? Autofagin behöver ett fastefönster på 12-14 timmar varje dag för att fungera optimalt. När jag började att äta enligt ”Bright Line Eating” så blev mitt sista mål för dagen ungefär vid sextiden på kvällen. Sen åt jag ingenting förrän vid sex eller sjutiden på morgonen efter 12-13 timmar. Susan Pierce Thompson berättade i sin bootcamp att man brukar få en tydlig energiökning efter ca 90 dagar. Min kom efter 120 dagar då jag bara måste börja röra på mig mer! Hon kunde inte förklara varför bara att det brukar vara så för alla som går igenom BLE. Det var Ari Whitten som kunde förklara att det var autofagi som låg bakom detta!

Autofagin startar när halten av aminosyror är låg i blodet. Om man dricker ett stort glas vatten direkt när man vaknar på morgonen så förbättrar man autofagin eftersom aminosyra-koncentrationen blir lägre då.

Här är några källor som berättar om Yoshinori Ohsumis arbete och autofagi:

Sveriges radios ”Vetandets värld”

Wall Street Journal

Nobelkommitten om 2016 års nobelpris i fysiologi och medicin

Svt om Autofagi

3 tankar på “Autofagi – vad är det?

  1. Tack för de båda tipsen, inte äta mellan 18 o 06 o så stort glas vatten direkt på morgonen. Ska göra en liten egen empirisk studie på detta from nu! fram till mitten av januari 🙂 Detta borde oxå vara till hjälp för immunförsvaret eller?
    Tänkte även på det här att alla våra celler byts ut så att vi nästintill är nya människor varje år, har autofagin med det att göra?

  2. Ja sedan jag började med detta för precis ett år sedan har jag inte haft en enda förkylning eller annan sjukdom! Vad jag har hört så är vi i stort sett helt utbytta på 7 år när det gäller nya celler. Ja jag tror att autofagin underlättar för nya celler att byggas upp eftersom det underlättar för cellerna att återanvända det som inte fungerar längre.

    • Jo, det är ju så att olika organ tar olika lång tid att bytas ut. Det finns ju även vissa som pratar om kroppsminne, bl a Brandon Bayes, vissa av våra smärtsamma minnen sitter i kroppen och kan vi släppa dessa minnen, göra så att de är ok, så kommer det även att märkas när cellerna förändras att det dåliga kroppsminne går bort. Hur mycket forskning ”på riktigt” det finns om detta vet jag inte. Hon brukar nämna Depak Chopra i dessa sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s