Jane McGonigal och spelens möjligheter

Idag var det dags för Jane McGonigal att hålla i ett av huvudtalen vid Internetdagarna i Stockholm.

P1130981

P1130996

Hon började  med att berätta att det finns 1 miljard människor som spelar dataspel på jorden nu. För att få en siffra på hur stort spelandet är tog hon upp ”Angry bird” som exempel. Lägger man ihop alla timmar som spelet spelats blir det 400 000 år.

Sedan berättade hon om  en gallupundersökning från i år som visat att 81 % av alla som arbetar inte är engagerade i sitt arbete. Hon tog upp begreppet ”engagement economy”. Hon listade de tio positiva känslor som spelande kan ge som hon tog upp i San Antonio i somras. Hon menade att det spelande människor kan bli är ”super-empowered hopeful individualls”. Människor känner sig kreativa och hamnar i en uppåtgående spiraleffekt.

Hon visade hur man kunnat mäta olika hjärnaktivitet och jämfört personer som spelat med personer som bara tittat på när andra spelat. Det var stor skillnad på att själv vara med i spelet jämför med att bara se.

Hennes forskning kan man läsa mer om på ”Show me the science”.

I slutet av sitt tal tog hon upp några nya exempel på spel som gör att det sker positiva saker i verkligheten. Det första var ”Ground crew” som är ett ”Farmeville” i verkligheten. Det ökade antalet volontärer som kunde tänka sig att hjälpa till i folks trädgårdar med 100 gånger. Det andra var ”Fold it” som gick ut på att ta reda på hur olika verkliga proteiner veckar sig. Detta är ett problem som ”superdatorer” inte klarat. En stor grupp ”gamers” klarade av att lösa svåra protein på 10 dagar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s