Wikipediaartikel om Uganda och Sydafrika

När vi nu kommit hem från Afrika är det dags för våra elever att skriva en Wikipedia-artikel om något ämne som de kommit i kontakt med och erfarit under resan.

När man skall skriva en sådan artikel måste man först bestämma ämne. Sen går man in i Svenska Wikipedia och tittar vad det står om ämnet. Är artikeln mycket välskriven och omfattande är det tveksamt om man som gymnasieelev kan tillföra något. Då får man välja ett annat ämne att skriva om. Finns det ingen artikel eller om den är liten och inte särskilt omfattande så passar det utmärkt att skriva om det ämnet.

Ofta handlar det om att utöka en redan befintlig artikel än att skriva en helt ny. Man får först läsa igenom det som står och sedan forska fram mer fakta och lägga till. En bra hjälp är att titta på artiklar om samma ämnen på olika språk. Kolla in den engelska versionen av Wikipedia och eventuella versioner av artikeln i den norska och danska Wikipedia.

Man får söka fakta på internet, i böcker och artiklar och vara noga med att skriva ner de referenser som man hittar sin fakta i. Alla dessa referenser skall läggas in i artikeln.

Bilder som man vill använda lägger man in i Wikimedia Commons och länkar sedan till. De får då en Creative Commons licens för att kunna användas i Wikipedia.

Under tiden man skriver sin artikel lägger man in den i sin sandlåda.

Wikipedia har en sida med tips om hur man kan gå tillväga när man skriver en ny artikel:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skriv_en_ny_artikel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s