Tidsresor

Idag träffade jag den grupp som planerar den tidsresa som vi skall göra i Uganda när vi åker dit om en vecka. Det är Ebbe Westergren på Kalmar läns museum som kommer att leda den. Han har i 15 års tid åkt runt över världen och introducerat tidsresor som en pedagogisk metod. Denna vecka har han en kurs i tidsresemetodik för en grupp från Uganda på länsmuseet. Den tidsresa vi skall genomföra kommer att utspela sig vid ”Fredoom tree” inne i Entebbe vid tiden för frigörelsen från britterna i början av 60 talet.

Om allt går enligt planerna kommer den grupp som åker till Sydafrika att ha en tidsresa i Tintown som utspelar sig vid ungefär samma tid. I vår när våra kollegor och elever från Entebbe och Port Shepstone kommer till Kalmar skall vi ha en tidsresa i Funkabo/Berga vid 60 talets början när skolan byggdes där.

Länsmuseet har genomfört tidsresor ute i Europa (t.ex. Baltikum), USA och Afrika. Sedan flera år har tidsresor varit ett sätt för sydafrikanerna att försona sig med sitt förflutna. Nu har man även börjat att arbeta i Kenya och Uganda.

Det hela började redan 1986 i Kalmar med en tidsresa till stenåldern. Det är en mängd klasser som sedan dess genomfört tidsresor i Kalmar med omnejd.

Det går till så att man väljer ut en plats. Sen bestämmer man tid som tidsresan skall utspela sig på. De som leder tidsresan tar fram ”roller” dvs ”riktiga” människor som kan ha varit med vid den tiden och den plats man valt. Man bestämmer en ramberättelse eller en ramhändelse som man skall spela.Länsmuseet har en stor klädgarderob där kläder från en många tidsepoker finns att låna till tidsresorna

Deltagarna får läsa in sig på sin roll och sedan när de är med i tidsresan ha tidsenliga kläder på sig. Man börjar med en liten ceremoni och sedan är man i den tid som tidsresan ska vara i. Var och en spelar sin ”roll” och pratar om det som man antagligen pratade om vid den tiden på den platsen. De som planerat tidsresan ser till att det händer något och att det blir en berättelse från den tiden som alla de som är med deltar i.

Efter själva resan har man en ”debriefing” där man talar om vad man lärt sig och förstått  under tidresan.

På Kalmar läns museums hemsida går det att läsa mer: tidsresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s