Matoke på Öland

Igår åt jag matoke igen efter att varit hemma från Uganda i två dagar! Jag besökte Afrikadagen på Ölands folkhögskola som arrangerades av Kalmar – Ölands FN-förening. Initiativtagare till dagen var Eva Traore Dahlberg.

Eva hälsades oss välkomna till en bulle och lite kaffe.

Dagen började med ett företag av Roland Göransson, en riskkapitalist som investerat i och startat olika företag i Burkina Faso. Han berättade om ett bussbolag, ett cybercafé och Burkina Faso butiken som nu bytt namn till ”Just Africa”. Han betonade vikten av att ha en bra ledare och en god ekonom som ger regelbundna rapporter om det ekonomiska läget för verksamheten. Det senaste projektet är ett 10 miljoners solcellsprojekt. Han berättade också om projekt där man odlar elefantgräs som förbättrar jorden. Gräset låter man sedan förkolna och gör pellets av kolet.

Hans Eriksson berättade sedan om mikrolån. Kyrkornas U-forum har nu bytt namn till ”Mikrofinanshuset” och stöder nu mikrofinansinstitut. Han berättade också om ”Oiko credit” som lånar ut till upp till 25% ränta. Det kan tyckas mycket men räntorna i många afrikanska länder kan ligga på upp till 150 %.

Evas dotter Theresa Traore Dahlberg hade gjort en film som heter ”Taxi sister” och som vi sedan såg på. Den handlade om en kvinnlig taxichaufför i Senegas huvudstad Dakar. En mycket fin dokumentär skildring av ett livsöde i Afrika.

Jörgen Litzinger berättade sedan om sitt projekt där man torkar mango och exporterar till Sverige. Jag köpte två påsar och de var ett fint alternativ till godis.

Eva visade sedan själv det projekt som Torslunda församling och Kalmar Öland FN förening drivit i Burkina Faso: Skolprojektet Tanghin Dassouri. Det är ett projekt på ca 800 000 kr som bl.a. hjälpt en skola med vattenpump mm.

Efter alla föredrag fick vi en trerätters middag som bl.a. bestod av ”matoke”, dvs matbanan.

Efter maten blev det teater med Christianne Marc Ericsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s