Naturkunskap 1b – digitala verktyg

Under läsåret som gått har vi för första gången haft en dator till varje elev. Därför har vi kunnat använda de digitala möjligheterna fullt ut.

Här är en genomgång på vilka digitala verktyg som jag använt med eleverna.

Facebook
För varje klass som jag undervisar har jag skapat en sluten grupp. Där ger jag eleverna information om vad som händer, lägger ut intressanta länkar till det vi läser om eller bara handleder dem. Behöver jag nå någon elev snabbt så skickar jag meddelande genom facebook. Det kan man göra utan att vara ”vän” med dem. Det är det absolut snabbaste och säkraste sättet att nå dem förutom via mobiltelefon och sms. Facebookgruppen är utmärkt att ha också när eleverna vill ställa frågor då de jobbar hemma. Då ser alla vad jag svarat alla.

Mail
Mailen har jag framför allt använt när jag skall maila grupper av elever eller enskilda elever.

Google Drive Dokument
Detta är det i särklass mest använda digitala verktyget i min undervisning. Där låter jag eleverna skriva sin loggbok. VI har skapat ett dokument för varje elev där alla loggboksanteckningar läggs in. De skall skrivas så att det senaste alltid hamnar längst upp så man hittar det först. Där kan jag gå in och kommentera eleverna direkt i dokumentet och de behöver inte lämna in sina anteckningar. De är redan ”inlämnade” så fort de är skrivna! Om man namnger alla dokument på samma vis som t.ex. ”SA12C Efternamn, förnamn loggbok Nk” då lägger sig dokumenten i bokstavsordning. Jag har skapat ett mappsystem där jag sparar alla loggboksanteckningar för sig och pågående grupprapporter för sig. Genom att lägga t.ex. alla grupprapporter i en och samma mapp kan man bestämma vilka som skall se allt som läggs in i den mappen. Jag har en mapp där alla ser allt. Då kan eleverna följa varandra och lära av varandra på ett nytt sätt.

Google Drive Forms
När jag nu i slutet av terminen skulle göra utvärdering av kursen lärde jag mig hur man gör utvärderingar i Google forms. Det var väldigt smidigt. Alla svar la sig snyggt och prydligt precis som jag ville ha dem och allt sammanställde sig själv.

Diigo
Under höstterminen lärde jag eleverna att samla bokmärken i Diigo så de skulle lätt kunna hitta de referenser de vill få fram igen. Jag startade också en grupp där vi tillsammans kan samla bokmärken.

iPhoto
Eftersom iPhoto är förinstallerat på våra datorer lär jag eleverna att justera bilder i efterhand och att förminska dem så de inte blir så ”tunga. De får träna på att lägga in bilder i loggboken.

Quicktime player
När eleverna skall spela in en ljudfil eller ett filmklipp använder de flesta Quicktime player eftersom det är det radio och video programmet som är uppladdat på datorn när de får den.

1 tanke på “Naturkunskap 1b – digitala verktyg

  1. Pingback: Naturkunskap 1b – digitala verktyg | Dan ...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s