Vårmorgon

Stjärnhimlen bleknar. Den svarta himlen går mer och mer över i en ljust blå, aningen turkos nyans. Pärlugglan var tyst denna morgon. Men koltrasten har redan börjat sjunga. Hör orrarna spela i fjärran. En klar, kall vårnatt går sakta över i gryning. Rödhakens pärlkaskad av toner trillar nerför grangrenarna.

Jag kör vidare på skogsvägen och strålkastarljuset lyser upp granarna vid vägkanten. Där nere till vänster ser jag en brun liten varelse sitta och titta på mig. Det är årets första morkulla som nyfiket tittar upp med sina stora ögon. Den springer över vägen och flyger sedan in bland granarna.

Vårmorgon

Jag stannar bilen och plockar ner min cykel från stället bak på bilen. Man hör bättre och upplever mer när man inte har några bilrutor runt sig. Nu hör man ringduvorna som en dov fond till bofinkars och lövsångares sång. I en grantopp filar en järnsparv i morgonens första solstrålar. På vägen lite längre fram går en tjäderhöna och äter grus. De gör så för att kunna mala sönder barr i sin mage. De har en muskelmage som tillsammans med stenarna mosar de hårdaste tallbar.

Vårmorgon-9 Vårmorgon-7

Vårmorgon-8

Solen kommer nu fram genom tallstammarna. Träden får en varm orange ton. Talltitans pjiu, piju hörs från en gren. Den kalla vårluften känns mot ansiktet när jag cyklar vidare genom skogen. Det luktar blöt jord och solen börjar nu att spegla sig i små våtmarker som ligger insprängda mellan granskogarna.

Vårmorgon-11

Vårmorgon-14

Himlen blir ljusare och ljusare. Till slut är det dag. Jag är tillbaka vid bilen och lämna Böle kronopark. Kör till Lindö naturreservat på Skäggenäs. Där värmer solen mossans stenar. Viggarna simmar runt halvön tillsammans med skäggdoppingar och en och annan grågås.

Vårmorgon-15

Vårmorgonen går över i vårdag.

1 tanke på “Vårmorgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s