Fenologi 28 april 2013

Denna vår har varit ovanlig. Många av de fåglar som brukar komma i början av mars kom först i slutet av månaden. Och tropikflyttare som lövsångare och svalorna som brukar komma i slutet av april/början av maj kom i första halvan av samma månad. Orsaken till detta var att vädret nere i södra Europa var varmt tidigt samtidigt som det länge låg kall luft över Norden som en mur för fåglarna. När så ”muren” rämnade så kom alla fåglarna på en gång nästan samtidigt.

När jag för ett par veckor sedan tittade på ”Dagens fågel” på Artportalen hade man sett ca 10 fler arter 2012. Idag har man sett två arter mer än motsvarande tid förra året: 291 jämfört med 289.

Jag tog en tur med Mats Hannerz idag till Ölands södra udde för att se vad som kommit.Vid södra lundparkeringen såg vi svartvit flugsnappare och trädlärka.  I södra lunden kunde vi se lövsångare, gransångare, ärtsångare, svarthätta, svart rödstjärt, buskskvätta och trädpiplärka. På Schäferiängarna ljöd både storspov och rödspov. På södra udden såg vi både hussvala och ladusvala. Vid västrevet fiskade flera silvertärnor. Totalt såg jag 18 för året nya arter. Förutom de ovan nämnda även: enkelbeckasin, snatterand, brun kärrhök, ängshök och turkduva

1 tanke på “Fenologi 28 april 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s