Varför fattigdom?

I global profil har vi sedan några veckor använt oss av serien ”Why poverty” som nu ligger på UR som ett tema. I åtta olika dokumentärer speglar man frågan om fattigdom och försöker att ge nyanserade svar.

När nu våra afrikanska vänner kommit så har vi tittat vidare på frågan utifrån den svenska historien. Vi har besökt Törsbogården utanför Vissefjärda och tittat på de historiska samlingarna i Vissefjärda kyrkstallar. På Smålands museum och Utvandrarnas museum fick vi höra berättelser och livsöden från den stora utvandringen 1850- 1930 när 1,3 miljoner människor lämnade Sverige.

Idag var det dags för nästa pusselbit att läggas till det stora pusslet om fattigdomens orsaker: Fattigstugan i Kläckeberga. Den byggdes 1855 och användes på 1880 talet som skola innan den större skolan mittemot byggdes. Fattighuset var Kläckeberga församlings fattigvård.

1981 renoverades den och blev till ett fattighus- och skolmuseum.

I det lilla två våningshuset kunde 30 personer leva. De fick klara sig själva där och laga sin egen mat. Socknen försåg dem med lite råvaror och såg till dem men det fanns ingen ”Kommandora” eller husmor eller husfar som styrde och ställde.

Det var först senare på 1900-talet som Kommandoran kom till. Hittade en förteckning av vad som gällde för fattighjon1902: Regler för fattighjon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s