Det förenande

Att genomföra ett 365 projekt som jag gör nu har fått mig att se att varje dag har en sorts essens eller tema som är typiskt för den dagen. Det är det som jag sedan skriver om på kvällen. Denna dag handlade om att erfara det som förenar oss mellan kulturerna.

Idag tog jag med mig hela gruppen av afrikaner till min lektion med en av mina klasser i fotbollsakademin på arenan. Jag hade ett föredrag om historiken kring hållbar utveckling. De hade aldrig träffats förut men det blev en fin stämning mellan grupperna. De lyssnade på mitt föredrag och sedan fick de prata med varandra om hur det är att gå i skolan i deras respektive länder.

Det slog mig att vi i Sverige gått igenom samma problem med avskogning som Uganda nu har. De använder träkol för att få värme till sina kök. Detta gör att regnskog efter regnskog huggs ner. Vi högg ner våra skogar när vi skulle ha träkol till alla masugnar under framförallt 1800-talet. Vårt behov av energi förenar oss. Vi kan lära av varandra hur vi kan få det att fungera på ett hållbart sätt

Innan de skulle gå på träning tänkte jag att sydafrikanerna skulle visa sin Zulu dans. Det ingår en spark som jag tänkte att fotbollsspelarna skulle vara intresserad av. När de visat sin dans med de höga sparkarna så började de dansa andra danser. ”Gangnam style” kunde de väldigt bra. Plötsligt ser och hör jag dem dansa schottis. De dansade till och med fyrmannaschottis!

Dans är ett universellt uttrycksmedel som förenar oss.

När de sedan gick på träning så hoppade flera in och testade cirkelträningen som tjejerna gjorde. Att träna sin kropp är också något som förenar oss i våra kulturer. Under vår resa till Mbale i höstas fick jag också träna på ett Ugandiskt gym.

När vi tittade på killarnas fotbollsträning började afrikanerna också att spela fotboll med varandra. Av alla världens sporter är nog fotboll den som förenar folk mest.

Under eftermiddagens lektion med Global profil så hade eleverna från Uganda med sig intervjuer om migration som vi arbetat med på den senaste resan. Migration är något alla kulturer har erfarenhet av.

När vi skall finna teman vi skall arbeta med i Global profil så försöker vi hitta teman som fungerar att arbeta med i alla tre skolsystemen: det svenska, det sydafrikanska och det ugandiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s