Hemma hos – Wikimedia

Jag kom med tunnelbanan och gick upp vid T-banestation Rådhuset. Där rakt framför uppgången från tunnelbanan på Hanverkargatan låg adressen till Wikimedias nya kontor. Jag gick uppför den ljusa gamla trappuppgången och ringde på. Snart skulle jag få träffa äkta wikipedianer!

Sophie Östergren som är utbildningsansvarig på Wikimedia öppnade. Hon visade runt i det alldeles nyligen möblerade kontoret. De hade bara haft tillgång till det en vecka. Innan dess låg deras kontor på Söder. Det var en gammal fin lägenhet med högt i tak och stora fönster. De hade haft inflyttningsfest för bara någon dag sedan. Skålarna med jordnötter, chips och andra festtilltugg stod fortfarande kvar på soffbordet. På ett bord stod några orkidéer fortfarande inslagna i plast.

Totalt jobbar det sju personer på kontoret varav 4 är heltidsanställda. Anton, en praktikant satt i ett soffhörn. Wikimedias uppgift är göra kunskap fritt tillgänglig och är en ideell förening. Wikimedia finansieras av gåvor.

Wikimedia
Sophie Österberg och Anton Olsson arbetar med sina datorer i sofforna. Det finns några bord men ofta arbetar man så här på Wikimedias kontor.

När vi tittat runt satt sig Sophie och jag och började planera en halvdag söndagen den 21 april i Stockholm då olika människor från miljörörelse, forskning, skola och myndigheter skall träffas för att diskutera hur vi kan skriva om hållbar utveckling i Wikipedia. Wikipedia används mer och mer i skolorna och blir en allt mer betydelsefull öppen lärresurs. Det är därför viktigt att få med hållbarhetsperspektivet dels i särskilda artiklar och under rubriker i många artiklar. Detta är ett projekt som alla som arbetar med miljöfrågor i någon forma kan vara med i och bidra. Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen är bl.a. inbjuden.

Under den dagen kommer vi också att bjuda med några av våra gäster i Global profil från Sydafrika och Uganda. De kommer att få ett specialgjort program tillsammans med Afrikainstitutet om allt går som vi planerat.

Vi skall använda oss av Pecha Kucha format vid föredragen. Detta är en form av föredrag som kommer från Japan. Föredraget skall bestå av 20 bilder som får visas i 20 sekunder. Varje föredrag tar då lite drygt 6 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s