De senaste veckorna har två Wikipediaprojekt sjösatts tillsammans med Sophie Österberg på Wikimedia. Det som kallas ”Kalmar Wikipedia” syftar till att skapa en lärande gemenskap i Kalmar kring att skriva artiklar i Wikipedia. Det kan vara artiklar om Kalmar ur olika vinklar och vilka artiklar som helst. Det som är nytt i detta är att vi från skolan kan med detta låta våra elever vara en del av en kunskapsprocess i samhället. De elever som i skolan skriver i Wikipedia skriver inte bara för sig själva och läraren utan för alla som är intresserade av ämnet i Sverige. Eleven lär sig samtidigt vikten av att underbygga sin kunskap med referenser, tänka källkritiskt och utifrån relevans.
Omvärldsbevakaren Stefan Pålsson skriver i sin omvärldsblogg om vikten av detta:
http://omvarld.blogg.skolverket.se/2013/01/24/oppna-upp-koppla-samman-skapa-och-lar/
Den 13 mars är det två workshop på Stagneliusskolan i Kalmar. Man kan välja att gå på förmiddagen eller eftermiddagen. Går man på förmiddagen kan man fortsätta och fördjupa sig under eftermiddagen om man har tid. På kvällen hålls ett inspirationsseminarie där filisofin bakom Wikipedia gås igenom.
Det andra projektet handlar om att skriva artiklar om hållbar utveckling på Wikipedia. Lokalt kan det handla om att skriva om kommunens naturreservat och fågelområden, beskriva dem och förklara varför de är skyddsvärda. På den nationella nivån skall alla begrepp, historia mm inom hållbar utveckling få sina artiklar. Man behöver också gå igenom alla artiklar som har någon koppling till hållbar utveckling och se hur man kan få in det perspektivet. Kapitlet om energi behöver t.ex. underkapitlet ”hållbara energisystem”. Bilen behöver underkapitlet ”bilen i det hållbara samhället” osv.
För att komma igång och samla myndigheter, organisationer och andra intresserade kommer Wikimedia att samla till en nationell halvdagskonferens om detta i Stockholm i mitten eller senare delen av april.