På spaning efter ett nytt utbildningsparadigm

Det var länge sedan jag skrev här nu. Jag startade denna blogg 2013 för att se om jag kunde genomföra ett sk ”365 projekt” dvs publicera ett blogginlägg per dag. Detta år upplevde jag att skolan tog till sig den digitala utvecklingen fullt ut och hela undervisningen på Stagneliusskolan där jag jobbar genomgick ett paradigmskifte som jag aldrig tidigare skådat i mitt yrke som lärare. Jag ville skildra hur detta skedde inifrån genom att skriva om det som hände mig och mina tankar kring utbildning när jag var mitt i det.

Det året hade jag också en assistent som gjorde att jag hade mer tid än vanligt att reflektera över vad jag gjorde i mitt jobb. Åren efter har jag inte haft tid att skriva så mycket och jag har velat fokusera på det jag gör med eleverna.

Nu kan man säga att det digitala paradigmet fått fäste och gjort att de flesta av oss lärare undervisar på nya sätt jämfört med för 10 år sedan. Men när ett paradigm håller på att sätta sig är det enligt Joel Barker dags att leta efter nästa! Joel Barkers filmer om paradigm hör till de filmer som betytt mest för mig för att förstå förändringsprocesser i samhället. De senaste två åren har jag aktivt försökt att hitta det nya paradigmet. Vad jag ser så handlar det om att hitta ett sätt att undervisa som är i linje med hur hjärnan fungerar. Inte bara hjärnan utan alla processer i vår kropp och utanför som mer eller mindre påverkar hjärnan. Undervisningen måste också hjälpa eleven att klara av de framtidsproblem vi som individer och samhällen står inför. Denna del av det nya utbildningsparadigmet hittar vi i ”lärande för hållbar utveckling” och det ”Global Action Program” som UNESCO startat.

Jag skall den närmaste tiden under hösten försöka hinna med att kortfattat berätta här i min blogg några olika delar, processer och annat som är i linje med detta och reflektera över hur detta rör skolan och våra ungdomars förberedelse för ett liv på planeten jorden i början av det 21:a århundradet.

Dan Frendin

 

2 tankar på “På spaning efter ett nytt utbildningsparadigm

  1. Jag känner starkt att hjärnforskningen måste kombineras med god psykologi och kunskaper om vad olika individer och personligheter behöver. En del av det som påstås vara grundat i hjärnforskning är alltför förenklat – och då riskerar det att bli hjälp för vissa och stjälp för andra personer.

    Läser rätt många hjärnforskningsböcker. Den bästa hittills är utan tvekan David Rocks ”Hjärnan på jobbet – Lugnare, smartare, effektivare”. Boken handlar mest om vuxna i arbetslivet, men det mesta som står där är nog tillämpligt även på gymnasienivå. Har du läst den?

  2. Ja du har helt rätt! Vi är bara i början av att förstå hur vi skall använda oss av hjärnforskningen i undervisningen och grunden för att hitta rätt i livet är att förstå att vi är alla olika och har olika lätt att t.ex bli beroende när det gäller mat, droger mm. Vi behöver olika saker för att utvecklas beroende på vilka vi är biologiskt, mentalt och känslomässigt. Har inte läst den bok du föreslår. Tack för tipset! Ska se om vi inte kan skaffa den till vår skola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s