UNESCO mobile learning week – symposium day 2

Onsdagen fortsatte med paneldebatter och workshop. En stor del av tiden ägnade jag åt att nätverka med de som jag funnit intressanta.

Efter lunch tog jag mig en tur för att titta på all konst som finns runt om i byggnaden. Har finns Picasso, Miro, La Corbuiser m.fl.

Här är några iakttagelser från dagarna här i UNESCO:

Det verkar som om det amerikanska sättet att beskriva ”21:th century skills” är det sätt de flesta använder för att beskriva vad moderna utbildningar skall leda till över hela världen nu. Ingen pratar om ”EU:s nyckelkompetenser”. Alla pratar ”21:th century skills”

Nya saker som jag inte sett tidigare är roboten för lågstadieelever. Genom att dra en ”penna” över en text så kan roboten säga det som står. På så sätt kan mindre elever träna läsning.

En erfarenhet som alla verkar ha gemensamt är att man först skall tänka ”vad vill jag uppnå i klassrummet”, ”vilka pedagogiska mål har jag som lärare?”. Sen skall man se vilken teknik passar bästa att använda.

I många länder får man använda den teknik som finns tillhands. Därför har man enkla mobiler i Pakistan och länder söder om Sahara i Afrika. Trots deras enkelhet så fungerar de att få ut utbildningsmaterial på.

Vilka sätt kan man arbeta med mobilt lärande?

Här är de sätt som jag fick höra exempel på under dagarna på UNESCO:

1.Material som lektionsplaneringar, öppna lärresurser som videoklipp, ljudfiler, bilder och vanliga textfiler mm läggs upp på en Wiki eller någon annan typ av hemsida och lärare kan nå dem via ett Wifi och ladda ner dem på sin dator eller se på strömmande.

2. Material som filmer, ljudinspelningar och skrivna filer läggs in på billiga sd-kort som sedan distribueras till de som skall lära sig. När de sätter in sd korten i sina enkla mobiler av den gamla sorten blir mobilerna till ”mediaspelare” och ”läsplattor” och eleven kan ta till sig innehållet lätt och fritt!

3.I avlägsna områden kan man jobba med satelitsända lektioner som filmas centralt och sänds ut via satelituppkoppling till skolor som ligger så avlägset att det är svårt för lärare att nå dit.

4. I områden som inte har internet kan man skapa ett lokalt internet med en liten server där själva utbildningsmaterialet ligger. Med hjälp av en router kan sedan det innehållet spridas ut till alla mobiltelefoner. läsplattor eller datorer som finns inom routerns räckvidd. Både router, mobiler och datorer kan laddas med hjälp av solpaneler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s