Varför har vi rasat i PISA undersökningen

Sedan i tisdags har det diskuterats mycket varför Sverige rasat i PISA undersökningarna. Idag när jag gick in på facebook fick jag se en länk till en artikel i DN. Där stod det följande:

”I grundskolan har till exempel 50 procent av de lärare som undervisar i fysik ingen utbildning i ämnet alls, och bara 13 procent har tillräcklig utbildning enligt de krav som lärarlegitimationen kräver. Övriga har utbildning men inte tillräcklig.

I kemi är motsvarande siffror 48 respektive 16 procent och i teknik 70 respektive 7 procent.”

Inte konstigt att eleverna vi får till gymnasiet i naturkunskap tycker att det är svårt. När de kommer till gymnasiet förväntas de kunna allt som står i grundskolans kursinnehåll. I gymnasiet skall vi ta vid och lära dem att använda kunskapen genom att förstå svårare orsakssammanhang och lära dem att argumentera och analysera. Inte lätt när eleverna har svårt att förstå grundläggande fakta och begrepp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s