Mediadag och svårigheten att koncentrera sig

Idag var det mediadag för våra ettor i Jenny Nyströmsskolans aula. Där var t.ex. pressombudsmannen från Stockholm som åkt ner för att berätta om hur man går tillväga om en tidning skriver osanna saker om en. Det handlade också om tryckfrihet mm.

Jag stod längst bak och noterade att det var flera elever som hade sin dator uppe och tittade på något annat. Jag spände ögonen i dem och visade med handen att de skulle rikta uppmärksamheten rakt fram. De tittade några sekunder på scenen där föredragshållaren stod men föll snart ned i sin dator igen. Många andra satt med sina mobiler och surfade.

Det är inte lätt att göra någonting åt den okoncentrationen när ett föredrag pågår. Vi måste arbeta långsiktigt med att lära eleverna hantera sina datorer. Där kommer kompetenserna i hållbar kommunikation in. När man djuplyssnar, djuptalar och djupfrågar är man koncentrerad. Det är utmärkta arbetssätt för att få koncentration. Jag märkte det när ettorna skulle ha tvärredovisning på hälsoarbetet. När jag sa åt dem att djuplyssna och djuptala så ökade koncentrationen markant i klassrummet. Detta visar att det är viktigt att även jobba med annat än datorer när man skall lära ut IKT. Datorerna skall användas till det som de är bra på men mänsklig koncentration och kommunikation (IRL eller EFK) måste också tränas och eleverna ska veta när man kan använda en dator och när det inte passar. Datorerna och smartphonarna får inte ta över helt i våra liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s