Hemresa från Uganda

Årets resa till Uganda med Global profil är över. Två veckor med kulturmöten, ugandisk mat, en tropisk fauna och flora och massor av nya människor har gått mot sitt slut. Att vara lärare på en sådan resa är något helt annat än att vara lärare på ”vanliga” lektioner. Totalt har vi som varit lärare haft lektionsföreläsning högst en timme var. Att vara lärare på en sådan här ”journey” kräver en hel del annat.

Först så är de personliga kontakterna med de därnere a och o. Ett gott samarbete och samförstånd med de i de andra skolorna är en förutsättning för att lyckas. Möjlighet till en gemensam planering är viktigt. Det har vi fått när de andra skolorna varit på besök hos oss. Jag hade också möjlighet att åka ner till Uganda i somras vilket gjorde att jag kunde besöka den by vi skulle specialstudera och träffa lokala ledare. Vi fick också möjlighet till att lägga upp programmet mer i detalj tillsammans en månad innan vi kom ner.

Som lärare skapar man en pedagogisk process med de examinationsuppgifter man ger eleverna och det program man lägger upp. Examinationsuppgifterna skall vara elevaktiva och ge utrymme för eleven att hitta något att skriva eller berätta om som känns viktigt och intressant. Sen stöttar man detta genom personliga samtal med eleverna enskilt eller samtidigt under de studiebesök som man gör gemensamt. Man får ta gemensamma middagar, stunder av väntan på flygplatser eller ”håltider” i det program man har. Det är viktigt att ha en tanke och en röd tråd i de studiebesök man gör.

På årets resa var besöket i Mbazzi huvudpunkten. Dagarna innan besöket fick eleverna stifta bekantskap med det Ugandiska samhället genom att besöka en marknad på en sk ”landing site”. De fick en översikt över floran genom att gå igenom Entebbes botaniska trädgård. En kväll på N´dere troup gav dem en insyn i den Ugandiska kulturen och speciellt betydelsen av deras danser. Innan de började arbeta med förberedelserna för Mbazzibesöket fick de också en eftermiddag och en förmiddag i den ”vanliga” undervisningen på de skolor där de bor. Att först börja att bo i en familj för att sedan efter den första helgen flytta ut till elevhemmen var också menat att ge dem en introduktion i de Ugandiska samhället.

När de sedan planerade och genomförde besöket i Mbazzi gjorde de det i nära samarbete med eleverna i Entebbe som är med i de ”Global profile klubbar” som de har på skolorna. Eftersom inte alla bybor i Mbazzi pratar engelska behövde våra svenska elever hjälp av sina ugandiska ”klasskompisar”. På detta sätt fick vi till ett fint samarbete mellan eleverna från våra olika länder.

Genom att samlas dagen efter fick eleverna sammanställa och gå igenom med varandra allt de fått höra. Eftersom eleverna i de olika grupperna om ”Integration”, ”hälsa” och ”resurser” varit utspridda i olika ”intervjugrupper” behövde de berätta för varandra vad de fått reda på och se till att dela bilder och information.

Resten av tiden gick sedan åt till att sätta in allt de fått se i ett större sammanhang. Vi gjorde en träsktur utanför Mpigi för att eleverna skulle se hur de såg ut och hur fisket gick till. Det finns mer än savanner i Afrika! Vi besökte ett par byar utanför Masaka som WWF arbetar med i sitt arbete för ett hållbart avrinningsområde runt Viktoriasjön. Vi besökte en Vi skogen skola i Gomba utanför Mpigi. Resan dit gjorde att vi fick se en större del av Mpigidistriktet. De kunde också jämföra skolorna i Mbazzi med denna skola och de skolor de själva bott på.

Genom besöket på Bugandas parlament, Kabakas palats och Amins tortyrkammare fick eleverna en större förståelse för Ugandas kultur och historia. Alla dessa besök skapade frågor hos eleverna som de sedan ställde till de ugandiska lärare och elever de mötte senare.

Att besöka en marknad, en snabbmatsrestaurang och ett snabbköp var också en del av att ge en nyanserad bild av Uganda.

Sista dagen innan avresan fick vi en fin genomgång av SIDA personal på den svenska ambassaden. Det blev en bra sammanfattning på dagsläget i Uganda såväl politiskt som kulturellt. Våra elever kunde få svar på frågor som de ställt tidigare under resan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s