Arbetsrutiner

Kom idag i samspråk med vår specialpedagog Ann-Katrin Wijk om vikten av att lägga upp arbetsrutiner med eleverna. Hon hade t.ex. använt sig av ”två före mig” rutinen. Istället för att eleven hela tiden frågar henne som lärare vill hon att eleven först diskuterar igenom frågan som eleven vill ha hjälp med med två andra klasskamrater först. Då får eleven lära sig att reflektera med andra och kan antagligen lösa det mesta i den dialogen.

Denna rutin tänker jag prova i mina idrottsklasser under hösten. Andra rutiner som jag använder är att eleverna alltid skall läsa en artikel två och två så de kan diskutera innehållet med en annan.

Efter min introduktion av hållbar kommunikation skall jag lära eleverna att anteckna viktiga ord när de läser en hemsida, artikel eller bok och efter att de läst artikeln skall de djuplyssna till sin egen kunskap och skriva ner vad de lärt sig med egna ord. När eleverna läst längre artiklar och gjort så som jag beskrivit skall de djuptala och djuplyssna på varandra.  Allt detta för att få ihop det nya de tagit in med det de kunde innan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s