Wikifika i Stockholm

Det är första torsdagen i en ny månad. Då brukar det vara Wikifika i Stockholm. Så även denna torsdag. Jag har anmält mig på den speciella sida som finns för detta:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikifika

Där kan man se vilka träffar som är på gång i Sverige. Jag läser att det är Wikifika i Göteborg den 8 april,  Wikipub i Stockholm den 17 april och Wikilunch i Sundsvall den 19 april. Det finns också planerade studiebesök på Centrum för Näringslivshistoria i Stockholm. Att skriva i Wikipedia verkar likna en sorts föreningsverksamhet men på ett annorlunda sätt. Det som får dessa människor att samlas är idén om att kunskap skall vara fri och förmedlas av alla som har intresse för det.

Alla som skriver på Wikipedia gör det ideellt. Wikimedia är den organisation som stödjer Wikipedia genom att t.ex. lära upp nya författare.

Jag har letat mig upp på Café Panorama på Kulturhuset. Är lite tidig. Känner bara två Wikipedianer här i staden och ingen av dem ser jag. Tittar mig runt men ser ingen skylt eller någon större samling vid något bord som kunde vara Wikipedianer.

Efter ett tag kommer en man fram till mig och frågar om jag skall till Wikifikat. Nu ser jag ett mindre gäng som samlats vid ett bord. Det stämmer med den beskrivning jag fått av Wikipedianer. De flest är män som skriver artiklar där. Gruppen vid bordet är alla män. Vi beställer mat eller kaffe och jag har hamnar mittemot chefen för Wikimedia. Nu är också skylten uppe: ”Wikipedia den fria encyklopedin”. Genast är vi inne i intressanta samtal om upphovsrätt, hur man skall tänka när man skriver skriver artiklar, hur man scannar in bilder mm.

Jag kommer bl.a. i samspråk med en Wikipedian som har en av mina elevers artiklar på sin bevakningslista. Det handlar om artikeln om ”manlig omskärelse”. Det är tydligen ”redigeringskrig” när det gäller den. Några vill att artikeln skall heta ”manlig könsstympning” och andra tycker att ”manlig omskärelse” är ett mer korrekt ordval.

Genom att trycka på en stjärna ovanför en artikel man är intresserad av kommer artikeln automatiskt på ens bevakningslista. Detta förutsatt att man har ett konto och ett användarnamn på Wikipedia.

Eftersom jag är nykomling i Wikipediavärlden får jag många uppmuntrande råd. Stämningen är trevlig och man känner verkligen att det finns ett gemensamt intresse i gruppen. Några av deltagarna har skrivit över flera hundra artiklar. Några andra är precis som jag nybörjare. Det finns tydligen en grupp psykologi intresserade som håller på att arbeta med artiklar om psykiska störningar och vill ha hjälp med detta.

Om man har bidragit med mycket artiklar, sett till att ta bort klotter, deltagit och/eller medlat i redigeringskonflikter mm så kan man bli vald till administratör. Detta blir man på ett år i taget och väljs om om man har skött sitt ”jobb” väl. Administratörer väljs via nätet löpande. Så varje vecka är det ofta någon som det skall röstas om. Administratörer kan t.ex. ta bort artiklar och blockera användare som skriver olämpliga saker eller klottrar.

Wikipedia är en ”merokrati” där man väljs utifrån sina meriter och sitt omdöme.

Om mindre än tre veckor kommer vi att ha en konferens om hållbar utveckling i Wikipedia. Vi som sitter vid min ände av bordet går igenom hur man kan tänka när man skall lägga upp det temat och vi lägger en grund för en strategi. Jag bestämmer mig för att försöka skriva ett utkast till diskussionsunderlag till mötet den 21 april på Naturhistoriska riksmuseet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s