Dans dans

Gruppdans har blivit en stor kulturaktivitet i Sverige. Bara på mitt gym kom det över 30 personer idag på morgonen när det var ZumbaFitness. 30 yngre kvinnor kring 20 år och två runt 50 varav jag var en av dem och den enda mannen. Hade det varit i Uganda eller Sydafrika hade det säkert varit hälften män och hälften kvinnor. I större delen av världen är dans en naturlig uttycksform för alla.

När jag 2009 reste i Nicaragua med ”Globala resan” fick jag bo hos en familj i Ciudad Dario. Det första rummet man kom in i i deras hem var ett rum med bara några stolar, en stereo och två stora högtalare. Ingen tv, soffa och inget soffbord. ”Vad är detta?” tänkte jag och frågade familjen lite försynt. ”Det är vårt dansrum” svarade de.

Jag har gått igenom en viktminskning process som heter Xtravaganza och gått ner 24 kg på ett halvår. Ett av de bästa projekt jag gett mig in på. 24 kg är mer än en tung fjällryggsäck och jag förstår nu varför jag inte tyckte om att röra på mig tidigare. Programmet bygger på fyra ledstjärnor: god energi, mental träning, mental näring och rörelseglädje.

I allt detta har jag funnit gruppdansen som den träningsform jag gillar bäst. Jag har hållit på med musik i hela mitt liv på olika sätt men aldrig dansat gruppdans tidigare. Nu går jag på Zumbafitness, Sh´bam, Body jam och Aerobic dance så ofta jag hinner. Dans är ren glädje uttryckt med hela kroppen!

Att på äldre dagar lära sig ett helt nytt kulturellt uttryckssätt är väldigt intressant. Jag tror det är viktigt för en lärare att ge sig in på och lära sig helt nya områden. Då förstår man eleverna bättre som är nya för det som jag försöker lära dem.

Ofta är jag ensam man på passen. I alla fall man i min ålder. Men jag vet att på de manliga elevernas elevhem på Kisubi Mapeera i Entebbe och på landsbygden i många afrikanska länder, där dansar säkert män gruppdans samtidigt som jag. Det är bara i Sverige som det än så länge går så få män på dessa danser. Jag vet att det är jag som är globalt normal. Det är bara så att mina manliga danskollegor dansar någon annanstans i världen just nu. Jag kan inte hjälpa att vi inte står i samma rum.

1 tanke på “Dans dans

  1. Jäkla kul att du lyckas så bra med din viktminskning! Grattis! Det är inte lätt med denna fördömda långsamma ämnesomsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s