Citizen science

Idag och igår fick jag och några lärare träffa Marcello Milrad från institutionen för datavetenskap, Linnéuniversitetet i Växjö.

Ett exempel på projekt som Institutionen för datavetenskap driver är ”peoples voice” i norra Uganda. Det är ett försök att stärka demokratin i lokalsamhället.

Han och hans doktorander arbetar också bl.a. med flera projekt inom det som kallas ”citizen science”. Det går ut på att ”vanliga medborgare” bidrar till olika forskningsprojekt på olika sätt. Ofta handlar det om att få in mätningar som är svåra att få in i en sådan mängd som behövs utan hjälp av ”amatörforskare” eller ”allmänheten”.

National Geographic har arbetat med citizen science i flera år. Här är en artikel som tar upp den utbildningspotential som finns i arbetsättet: Unlocking the Educational potential of Citizen Science och här är deras förklaring av begreppet ”citizen science”

Ett annat exempel på ett ”citizen science” projekt: zooniverse

Ska man lyfta fram ett svenskt exempel så tycker jag Artportalen är ett av de bästa. Själv så använder jag Svalan och lägger in det jag sett på ”Dagens fågel” varje gång jag varit ute på en fågelexkursion så att alla mina observationer blir ett litet bidrag till vår samlade kunskap om fågelfaunan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s