”Finns det en universell inlärningsprocess?”
”….öhh, vad menar du?”
Jag tänkte berätta för mina idrottselever idag om den bild av inlärningsprocessen som jag kom på för några år sedan.
”Finns det en universell inlärningsprocess?”
”Eller om jag säger så här: lär ni er spela fotboll eller någon annan idrott på samma sätt som ni lär er naturkunskap?”
”Det klart vi inte gör, det är ju helt olika saker”
”Hur lär ni er fotboll då?
”Vi tränar”
”Vad gör ni då då?
”Tränarna ger oss instruktioner och så får vi repetera och träna in det när vi är på planen”.
”Läser ni inte i en bok hur man gör mål och sedan går ni ut på planen och skjuter mål”
”Nej så går det inte till! Tränarna säger hur vi skall få en bra teknik och sedan tränar vi på det. De berättar om olika strategier och sedan tränar vi på det. Och vi tränar samspel också……och spelförståelse förstår du Dan!
”Men hur har ni fått göra i naturkunskapen då under hösten? Fick ni inte träna på att hitta fakta om hälsa på internet, göra en enkät och sedan jobba med en rapport tills ni fått ihop allt som ni lärt er och fått det så som det skall vara i en rapport? Och samspel! Varför tror ni att ni fick jobba i grupp?”
”Jo det är klart. Vi jobbade ju väldigt mycket på egen hand i grupperna och tog reda på olika saker och tränade på att visa att vi förstått hur det är”
”Hur gör tränarna när ni gör fel då”
”De berättar för oss vad vi gör för fel så vi kan bli bättre, de ger oss feedback”
”Hur gör tränarna när ni gjort något bra”?
”De berättar för oss vad vi gör bra”
”Vad gjorde jag efter att jag läst er rapport om hälsa?”
”Du skrev vad vi kunde bli bättre på och vad som var bra.”
”Ser ni att det finns likheter mellan att lära sig en idrott och att lära sig naturkunskap?”
Jo det kunde de se. Sen försökte jag få dem att fundera över om de inte kan använda sig mer av den kunskap de har av att lära sig sin idrott och överföra det till naturkunskapen.
Vi pratade om hur viktigt det är att vara samspelta i ett lag om man vill vinna en fotbollsmatch. De kunde också lätt förstå hur mycket mer de skulle lära sig om de jobbade bra i en grupp. Grupparbete kan verkligen ge eleverna en riktig skjuts framåt om det fungerar bra och vara en total katastrof om det inte fungerar.
När eleverna kom till skolan i höstas delade vi in dem omedelbart i basgrupper med ca 5-6 elever. Ingen elev blev då utanför utan alla fick tillhöra en grupp. Eftersom vi inte kände eleverna alls så blev samarbetet inte alltid så bra. I flera av grupperna fanns det alltid någon eller några som inte var så motiverade och någon eller några som var väldigt ambitiösa. Jag kan säga att det var inte många grupper som fungerade optimalt.
Efteråt gjorde vi en utvärdering. Många uttryckte önskemål om att få arbeta med någon som hade samma ambition. När vi gjorde nya grupper inför debatten om GMO som vi ska ha om några veckor så gick vi helt på vilket betyg man sa sig att sträva mot. Alla de som vill sträva mot ett A satte vi tillsammans, alla som var nöjda med E eller D i samma och så alla däremellan. Målet var att få elever med så liknande ambition i samma grupp.
Vi har nu bara hållit på en vecka men redan samma dag de fick sitta i sina nya grupper såg man i deras ögon att de flesta var nöjda.
Vi får se till sportlovet hur det går.
Riktigt intressant filosofiskt inlägg. Allt är kontextuellt, över förståelsen över vad som är bra. Alla har egna mål, både elever och tränare. Sen finns det även föräldrarna och staten…