Kultur som drivkraft för utveckling

Kultur kan vara en drivkraft för utveckling även på samhällsnivå. I dagens Barometern var det en insändare av Lars Lindkvist som är professor vid Ekonomihögskolan, LNU. Han har varit redaktör (tillsammans med Lisbeth Lindeborg) för antologin ”Kulturens kraft för regional utveckling”.

Han tar upp Vara kommun som ett exempel där betydelsen av kulturen för att utveckla kommunen lyfts fram. En inspiration för dem var den danska kommunen Holstebro i Danmark som lyfts genom att satsa på kultur. I Holstebro ansåg man att kultur hjälper unga människor att växa. Den berör alla sinnen och påverkar intellektet på ett positivt sätt

Vara har satsat på ett konserthus, förbereder ett konsthus och musikskolan blev till kulturskola. Kommunen anlitade också 10 kulturarbetare som gick ut till anställda i skolor, bibliotek, socialförvaltning och vatten och avloppsverket för att hjälpa de anställda att se  och tänka nytt. Konserthuset fyllde 10 år i år.

Kulturrådet har också arbetat med kultur och utveckling.

När jag tänker vidare på ställen på jorden som är kända för sin kulturutveckling  tänker jag på Ruhrområdet i Tyskland. De har gått från ett smutsigt ”industriområde” till en region som sjuder av kultur och överraskningar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s