Wikipediaförfattare

När vi nu börjar att använda Wikipedia som läromedel i gymnasiet genom att elever får skriva egna artiklar eller komplettera befintliga kan det vara bra att sätta ihop en liten checklista på vad som behövs för att man skall kunna börjar skriva.

1.Varje elev skall skapa sig ett eget konto och välja användarnamn. De flesta som skriver på Wikipedia har ett ”nickname” och använder inte sitt vanliga namn. Läraren som skall betygsätta elevens arbete måste få användarnamnet. Eleven skapar sitt användarkonto från sin dator hemma så att användarnamnet registreras på elevens eller elevens familjs IP adress. När man skapar sitt konto klickar man på ”skapa ett konto” som ligger längst upp till höger vilken sida man än är inne på. Har man redan ett konto så loggar man in på samma ställe.

Här kan man läsa om varför man skall skapa ett konto: Varför konto?

2. Det finns en introduktionskurs på Wikipedia som de elever som skall börja skriva bör läsa igenom.

3. Som en fördjupning på hur man skriver finns det sedan en manual. Manualen är indelad i tre delar; en för läsaren, en för skribenten och en för administratören.

4. När eleverna sedan börjar skriva är det bra att de börjar i sina ”sandlådor” och låter läraren titta på det som skrivits innan det publiceras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s